Un milionar din Letonia pasionat de ecologie a construit “Orașul Soarelui”, un loc cu reguli diferite, unde oamenii au un stil de viață bazat pe respectul față de natură și pe utilizarea resurselor naturale.
Aflat la 80 de kilometri de capitala Riga, orășelul este construit pe locul a 3.000 ha de pădure. Toate cele 300 de case sunt făcute din materiale ecologice, iar fiecare dintre ele are în posesie un teren de 80 de ari, pe care obligatoriu există un lac și o pădurice.
Casele sunt conectate la internet și la sistemul de canalizare și se încălzesc cu ajutorul energiei geotermale – sub fiecare casă este săpat un tunel cu adâncimea de 100 m, unde se află o pompă de căldură geotermală care converteşte energia pământului în căldură. Aceasta este suficientă pentru a menține o temperatură optimă în casă. Atunci când temperaturile sunt foarte scăzute, se poate folosi șemineul care există în fiecare locuință, ca soluție de rezervă.
Printre regulile locale se numără și faptul că nu ai voie să-ți împrejmuiești casa cu gard. Asta deoarece în zonă trăiesc căprioare și alte animale, iar ele nu trebuie să aibă nici un impediment în deplasare. De asemenea, câinii trebuie ținuți doar în casă, pentru a nu deranja, cu lătratul lor, animalele sălbatice.
Această idee mi-a venit atunci când am înțeles că aș vrea să locuiesc într-un loc frumos și curat, lângă o apă și în apropiere de pădure. Pentru asta am creat acest orășel, în care locuiesc eu cu familia mea, prietenii mei și alți oameni cu aceeași viziune asupra vieții.
Recunosc că proiectul inițial a fost unul curat egoist, pentru că doream doar eu să trăiesc aici. Apoi am înțeles că alți oameni nu mă pot încurca să trăiesc așa cum îmi place și proiectul a fost extins.
Aici funcționează câteva legi, pe care nu le considerăm interziceri. Ele pur și simplu arată respectul nostru față de oameni și natură. Astfel, pe teritoriul orașului este interzis seara și noaptea să faci gălăgie, să construiești un gard și să ții câini în lanț.
Scopul meu a fost să păstrez cât mai mult habitatul natural. Nu vreau deloc ca orașul să semene cu un oraș cu pereți de beton. În oraș licuricii nu trăiesc, pe când la noi aici există o mulțime!
În lacurile de aici trăiesc și cântă broaștele. Iar dacă ele cântă, înseamnă că apa este curată. Un copac rupt sau uscat din pădure îl las așa la locul lui, pentru ca acesta să devină distracție și adăpost pentru veverițe sau ciocănitori.
Prin acest proiect vreau să demonstrez că estetica poate fi îmbinată cu tehnologia și că omul poate trăi confortabil și în sânul naturii. – Aivars Zvirbulis, proprietarul terenurilor.
Casele au fost proiectate astfel încât din fereastra unei case nu poate fi văzută o altă casă, lucru posibil și datorită reliefului deluros. Construcțiile au fost făcute astfel încât să nu modifice prea mult peisajul. Niciun vehicul motorizat nu are voie pe lac, pentru a nu dăuna vieții acvatice.
Surse articol: Solaripedia, Perfect Media