În 2016, nivelul emisiilor de carbon din atmosferă atingea, din nou, cote record. Mai exact, cele mai înalte cote din ultimii 800.000 de ani. Pe lângă asta, 2016 poartă titlul de cel mai cald an din istorie. Aceste date nu fac decât să ne îngrozească pe noi toți cei cărora ne pasă de soarta acestei planete – casa noastră. Ce este de făcut? Ce vină poartă omul în această situație? Cum putem preveni înrăutățirea acestor statistici?
Punând în balanță originea acestor emisii, aflăm că cele de origine antropică, adică produse de noi oamenii și activitățile noastre, sunt mai puține în 2016 decât în trecut. Totuși, acesta nu este un motiv de bucurie sau de a răsufla ușurați. Fenomenele naturale precum El Nino sunt responsabile pentru cealaltă parte a procentului de emisii de carbon din atmosferă. Iar, după cum e de înțeles, fenomenele naturale au crescut în intensitate în mare parte tot datorită omului și a poluării.
Iar ceea ce este și mai îngrijorător este că efectele dioxidului de carbon asupra mediului se întind pe perioade îndelungate – altfel spus, dacă în 2017 și 2018, nivelul va scădea, asta nu înseamnă că excesul din trecut nu va continua să aibă efecte negative. Totuși, ultimele știri în domeniu au scos la iveală faptul că, după trei ani de stagnare a emisiilor de carbon antropice, în 2017, acestea au crescut din nou.
Drept pentru care, este mai mult decât necesar – este obligatoriu să luăm măsuri. La nivel mondial, tratatele care stipulează reducerea gazelor cu efect de seră sau ale emisiilor de carbon sunt un pas mare în acest sens. Totodată, schimbările mari încep cu pași mici. Având grijă zi de zi de natură, fiind conștienți că orice deșeu trebuie colectat selectiv și gândindu-ne pe la termen lung la sănătatea noastră și a planetei, vom reuși să schimbăm lucrurile.