CE ESTE CARTAREA
Cartarea reprezintă procesul de identificare a mormanelor de deșeuri din arealele naturale și transmiterea coordonatelor geografice, a cantităţii și componenţei acestora, în vederea creării „Hărţii Digitale a Deșeurilor” din România. Fotografiile cu aceste mormane de deşeuri ne sunt de asemenea foarte utile.
ECHIPAMENT NECESAR
Ce trebuie să avem la noi când cartăm: prezentul manual de cartare, o harta, mijloc de transport, dispozitiv GPS/ telefon cu GPS, cameră foto/ telefon cu cameră, alimente și apa.
PROCESUL DE CARTARE PROPRIU-ZIS
Unde? Voluntarii trebuie să acopere sistematic întreaga suprafaţă a zonei de cartare alease pentru a identifica mormanele de deșeuri. Este necesară parcurgerea tuturor drumurilor, marginea pădurilor, a malurilor râurilor. Nu trebuie încălcate proprietăţile private; nu se vor sări garduri sau alte bariere care indică o zonă restricţionată.
Cantitatea minimă? Condiţia pentru ca un morman de deșeuri să fie luat în considerare este să umple minim 2 saci de 120 litri (saci de europubela).
Ce notăm? Când se observă un morman, se determină coordonatele sale geografice – longitudinea și latitudinea in grade zecimale (setați corect GPS-ul), apoi se estimează cantitatea și componenţa. Dacă deșeurile nu sunt concentrate într-o singură grămadă compactă sau pe o suprafaţă < 25 de mp, ci sunt răsfirate pe o suprafaţă medie (câteva sute de mp) sau mare (pe câţiva km liniari; spre exemplu, de-a lungul unui drum sau albiei unei ape curgătoare), se bifează coloana “Dispersat” iar coordonatele se citesc în centrul suprafeței afectate.
Cum estimăm? Se estimează cantitatea de deșeuri identificată (ca echivalent în saci de
120 litri) și este notată în fișa pentru inventarierea mormanelor; în cazul în care deșeurile nu pot fi puse în saci, acest câmp se completează cu “voluminos”. Se aproximează în procente componenţa mormanului și informaţiile sunt notate în fișa pentru inventarierea mormanelor; se precizează situaţiile speciale – deșeuri voluminoase, greu de transportat, periculoase (e.g. substanţe toxice, diluanţi, petrol, carcase de mașini, cadavre).
Ce notăm la Descriere? Se dau indicaţii clare referitoare la localizarea respectivului morman. Se notează gradul de dificultate. Dacă se poate curăța cu elevi atunci este UȘOR iar dacă se poate curăța numai cu effort fizic mare sau echipament special, atunci este DIFICIL.
Cum fotografiem? Se realizează poze care trebuie să cuprindă mormanul de deșeuri în totalitate; se va poza fiecare morman din 2 direcții perpendiculare, pentru surprinderea cât mai corectă a dimensiunilor. Atenţie! E foarte important ca toate pozele să poată fi asociate cu mormanele corespunzătoare!
INTRODUCEREA DATELOR
Upload-ul de informaţii în aplicaţia online: se accesează aplicația proiectului app.letsdoitromania.ro, iar apoi sus, în meniu, “Adaugă gunoi“. Nu este necesar un cont de utilizator. Se introduce un morman nou completând fișa de morman disponibilă on-line. Aplicatia pentru iPhone o gasiti aici.
4 thoughts on “Ce si cum despre Cartare”