De la apariţia cărţilor electronice sau a e-book-urilor, se vehiculează ideea că acestea sunt mai ecologice decât cărţile tipărite, întrucât ar salva copacii de la tăiere. Însă, o comparaţie corectă între cele două variante, din punctul de vedere al dezvoltării durabile, este mult mai complexă, vizând o serie de factori care definesc sustenabilitatea.
E-book-urile necesită aparatură electronică pentru a fi citite, realizată din plastic şi metale, care utilizează energie electrică pentru reîncărcare. În plus, există riscul ca aceste aparate să se strice în timp, iar deşeurile de echipamente electrice şi electronice sunt foarte periculoase pentru mediu, spre deosebire de cele biodegradabile, cum este hârtia.
Cărţile sunt realizate, de cele mai multe ori, din celuloză provenită din lemn sustenabil sau, mai rar, din hârtie reciclată. Astfel, pentru realizarea hârtiei se foloseşte acel lemn care este recoltat astfel încât să asigure menţinerea resurselor pădurii şi a biodiversităţii.
Pentru a compara efectele produse de cele două variante de carte asupra mediului, este necesară o metodă care să cuantifice aceste aspecte. Aceasta constă în determinarea amprentei de carbon, ce reprezintă cantitatea, în tone de CO2, emisă prin activităţile desfăşurate de o persoană sau de o companie, în decursul unui an.
Pentru că se produc într-o cantitate mai mare, producţia de cărţi duce la o emisie mai mare de CO2 decât realizarea de e-book-uri, însă cărţile nu mai folosesc ulterior alte resurse, în timp ce e-book-urile au nevoie de reîncărcare cu energie electrică pentru a fi citite. În acelaşi timp, e-book-urile pot fi arhivate în biblioteci electronice, pe un singur suport, utilizatorul putând achiziţiona cărţi on-line, constând uneori din cărţi noi, greu de găsit în librării.
Cărţile nu emit compuşi organici volatili, în timp ce aparatele electronice folosite pentru citirea e-book- urilor emit aceste substanţe, ce se dovedesc a fi periculoase în timp pentru copii şi pentru persoanele alergice. Lectura cărţilor tipărite nu afectează vederea şi, în general, sănătatea utilizatorului. De asemenea, e-book-urile folosesc o tehnologie care încearcă să redea paginilor virtuale naturaleţea paginilor tipărite, însă aceasta nu este încă validată ca fiind sănătoasă pentru vedere.
În momentul de faţă, cărţile tipărite încurajează activităţile economice ale fabricilor, editurilor, librăriilor locale sau naţionale, de unde forţa de muncă şi economia locală şi naţională, un alt aspect vizat de dezvoltarea durabilă. În condiţiile dispariţiei cărţii tipărite, ar fi sustenabil ca fabricile de hârtie, librăriile, tipografiile, precum şi forţa de muncă pe care acestea le presupun să vină în slujba e-book-urilor.
Când vine vorba de educaţie, ambele variante aduc avantaje, în sensul în care e-book-urile permit explorarea utilă a mediului virtual şi integrarea acestuia în educaţie, în timp ce cărţile oferă o interacţiune senzorială naturală cu obiectul, un aspect din ce în ce mai rar.
Tu ce variantă preferi: cartea electronică sau cartea tiparită? Care crezi că este mai sustenabilă?
Articol realizat de Laura Păun
One thought on “Cartea electronică sau cartea tipărită – care variantă este mai sustenabilă?”