Echipa cu numărul 9055, formată din 11 tineri de la Colegiul Economic ,,Hermes” din Petroșani a răspuns cu multă hotărare provocării de a ecologiza teritorii incluse în trei zone de cartare: 10747, 10561, 10560. Misiunea nu a fost una deloc ușoară datorită traseului pe care l-am ales și pe care trebuia nu doar să-l parcurgem ci și să-l ecologizăm într-un timp foarte scurt.
Ziua a început mai devreme pentru echipa noastră la ora 7,30 fiind la Primăria Municipiului Vulcan de unde am ridicat sacii. Plecarea s-a făcut la ora 8 din fața Market-ului Profi. Străbatand Valea Morii, am ecologizat albia râului până la Barajul nr II. Zona a fost plină de deșeuri rezultate de la picnicurile umbreliștilor care ies la iarbă verde cu mașina și umbrela.
Ce ne-a bucurat foarte mult a fost deschiderea din partea localnicilor de a păstra sacii cu gunoaie în curți până la ridicarea lor de către firma Pregoterm. De asemenea, într-o zonă mai izolată, neavând ce face cu sacii, am apelat la un domn drăguț ce conducea un utilaj cu volă să ne ducă sacii în oraș la un punct de colectare a deșeurilor. Ce ne-a șocat foarte tare a fost indiferența unora de a-și curăța măcar spațiul din fața porții.
De la Barajul II am traversat Valea Morii și am urmat urcușul greoi cu restul sacilor în spate către Telegodola Vulcan. Aici am avut la dispoziție containere pentru colectarea gunoaielor dar problema era că această colectare se făcea selectiv. Ne-am împărțit în două grupe: o grupă ecologiza zona, iar cealaltă selecta deșeurile. Este tragic s-o spun dar zona din jurul Telegondolei a fost zona cea mai murdară din cate am întalnit, fiind o zonă mai circulată doar din luna februarie 2011; de aici am reușit să adunăm și să selectăm 13 saci cu gunoaie. Timpul trecea și după îndelungi negocieri am reușit să obținem o reducere pentru a urca la Cabana Pasul Valcan cu telegondola câștigand astfel două ore pentru a ecologiza restul traseului pe care ni l-am propus să-l parcurgem.
La cabană , în jurul orei 13, am făcut o scurtă pauză de masă după care am pornit către Stațiunea Straja. Nu au fost foarte multe gunoaie. Am adunat încă 7 saci doar că acești saci trebuiau cărați pe un traseu nu foarte ușor. Deșeurile proveneau de la afinarii fără respect față de mediu și constau în cutii de conserve, pet-uri în care-și culegeau fructele de pădure, pungi chiar și îmbrăcăminte și încălțăminte uzate. Cu cat mergeam mai mult cu atat aveam impresia că nu mai ajungem. Eram obosiți și parcă nici picioarele nu ne mai ascultau. Am făcut un popas ce n-a durat prea mult deoarece am avut ca asistent un pui de viperă ce făcea plajă pe o piatră.
Într-un final, în jurul orei 17 00 am ajuns în Stațiunea Straja. Am fost foarte bucuroși când am vorbit cu jandarmii și ne-au permis să lăsăm sacii în stațiune. La Cabana Montana am luat o bine meritată pauză de masă, l-am vizitat pe Baloo după care am pornit către oraș, pe jos.
Au fost tineri care au ignorat sfatul de a avea echipament adecvat, iar întoarcerea a fost un calvar. A trebuit să ne acomodăm la ritmul lor de mers deoarece ei schiopătau, motiv pentru care am ajuns foarte tarziu, în jurul orei 20, în gara din Lupeni.
Chiar dacă a fost un marș forțat pe durata a 12 ore pot spune că a fost o zi deosebită. Am reușit să curățăm natura de gunoaie și în plus am reușit să facem traversarea de la Cabana Pasul Valcan la Cabana Straja zonă pe care o vom traversa cu mare drag cu tinerii din cadrul Cercului de drumeții montane deoarece este o zonă în care și noi ne-am pus amprenta.
În cateva cuvinte pot spune că a fost greu de lucrat, greu de urcat dar și de uitat.