Un proiect de lege al Parlamentului din Republica Moldova propune interzicerea folosirii pungilor de plastic. Comercianții care nu se vor conforma noilor reguli pot fi sancționați cu amenzi de până la 4.000 de lei moldovenești. Proiectul prevede amenzi de până la 3.000 de lei și pentru persoanele fizice.
Parlamentarii propun ca retragerea de pe piață a pungilor de plastic să fie făcută treptat. Astfel, administratorii unităților comerciale vor avea la dispoziție patru ani să se conformeze legii.
„Acest proiect înaintat de fracţiunea PL (Partidul Liberal) are drept scop diminuarea consumului de astfel de ambalaje la nivel naţional până în anul 2020. Potrivit datelor statistice, anual, un cetățean al RM utilizează circa 140 pe pungi din plastic sau 420 milioane de pungi, în total”, a scris Alina Zotea, deputat al Partidului Liberal, pe o rețea de socializare.
În proiect se afirmă: „datele oficiale arată că, anual, fiecare cetăţean foloseşte, în medie, 140 de pungi din plastic, ceea ce înseamnă 420 de milioane de pungi, în total. Acestea se descompun în câteva sute de ani”.
De asemenea, autorii proiectului dau exemple de astfel de inițiative care au avut succes în alte țări: „Interdicţii similare, susţinute de organizaţiile care militează pentru protejarea mediului înconjurător, sunt deja în vigoare în câteva oraşe americane: Los Angeles şi San Francisco, statul California. Comisia Europeană a cerut încă în 2013 statelor membre să reducă utilizarea acestor tipuri de pungi. Statul Francez a interzis utilizarea pungilor din plastic din comerţ începând cu 1 ianuarie 2016”.
În cazul aprobării sale, legea ar putea intra în vigoare pe 1 ianuarie 2017 pentru unitățile comerciale mari, în 2018 pentru cele mici și mijlocii și în 2020 pentru unitățile ambulante și magazine.
Autor: Florina Mirică
Surse articol: Monitorul Fiscal , Bani.md, Argumentul.info, Unimedia.info
Surse foto: Sursa 1