O adolescentă de 17 ani din Florida a câștigat 100.000 de dolari după ce a descoperit o nouă metodă de purificare a apei de băut. Premiul i se va acorda sub forma unei burse pe care o va primi în timpul facultății.
Cercetarea Mariei Elena Grimmet a durat șase ani. Astfel, la vârsta de 11 ani a început să fie curioasă de ce apa de la robinetul din casă avea o culoare ușor maronie. A început să se intereseze despre calitatea apei din statul său, iar urmarea investigației sale de șase ani a fost descoperirea unei metode prin care să scoată un antibiotic care se găsește de obicei în apă.
La începutul cercetării sale, tânăra a descoperit că apa din zona în care locuia conținea sulfametazină, un antibiotic folosit de obicei pentru vaci și porci. Contaminarea apei cu sulfametazină este des întâlnită în zonele rurale. Astfel, se creează o bacterie rezistentă la antibiotice, foarte periculoasă pentru sănătate.
Grimmet a făcut experimente cu o rășină numită MN250, care atrage antibioticele și le scoate din apă. “Cu toate graficele și diagramele pe care le-am făcut, inginerii pot crea un sistem prin care să trateze apa întregii populații”, a declarat ea.
Mai mult, în anul 2013 a devenit cea mai tânără autoare care să publice o cercetare originală din istoria de 43 de ani a revistei Journal of Environmental Quality. Adolescenta spune că a reușit asta datorită cercetătorilor care i-au răspuns la nelămuriri prin e-mail. “De fiecare data când citesc un articol științific și nu înțeleg ce vrea să spună, îi trimit e-mail autorului.”
Autor: Florina Mirică
Surse articol: The Washington Post, Inhabitat
Sursa foto: Sursa 1