In urma cu un an, partenerul nostru Kaufland Romania a lansat prima retea publica de statii de incarcare rapida pentru masini electrice din Romania. Tot atunci, 10 masini electrice au fost donate ONG-urilor partenere, iar una dintre ele a ajuns la “Let’s Do It, Romania!”.
Kaufland Romania a inteles nevoia investitiei sustenabile si a venit in sprijinul tuturor celor care si-au dorit sa conduca un autoturism verde, dar care nu aveau prea multe posibilitati de incarcare. In primavara anului 2016, primul punct de incarcare electrica a fost inaugurat in Bucuresti, la magazinul din Barbu Vacarescu – sediul central Kaufland Romania.
Avantajele unei masini electrice sunt vizibile inca din primul an al achizitionarii. Pentru primii 10.000 kilometri efectuati de echipa noastra, costul energiei consumate nu depaseste 750 lei. Pentru acelasi numar de kilometri, costul carburantului pentru o masina similara ar fi fost de aproximativ 4.000 lei. Avantajele merg mai departe de aceste costuri, daca ne gandim la impactul asupra mediului. Din fericire, tot mai multi romani isi cumpara masini hibrid sau electrice. In primele noua luni din 2016, aproape 700 de autoturisme electrice si hibrid au fost comercializate in Romania, in creștere cu 108% fata de anul anterior.
La numai un an de la lansare, reteaua pentru incarcarea masinilor electrice, Renovatio e-charge, dezvoltata de Renovatio in urma unui parteneriat cu Kaufland Romania, s-a extins la nivel national, deschizand puncte de incarcare in: Bucuresti, Ploiesti, Pitesti, Ramnicu Valcea, Brasov, Sibiu, Sebes, Alba Iulia, Deva, Timisoara, Arad, Constanta si Iasi. Reteaua Renovatio e-charge a ajuns la un total de 21 de statii in 17 puncte de incarcare, dintre care 4 statii de incarcare rapida de 50/20kW care incarca 0-80% din capacitatea bateriei în aproximativ 30 de minute (Sibiu, Bucuresti, Ploiesti, Timisoara) si 17 statii in regim de incarcare normal, AC 22kW. Pasul facut de Kaufland Romania a fost unul important, intr-o tara in care pana in anul 2016 rolul masinilor electrice nu a fost sustinut nici din punct de vedere fiscal, nici din perspectiva infrastructurii de incarcare.
Anul 2016 a adus si prima sustinere reala pentru achizitionarea de masini verzi. Pentru prima data, programul Rabla a avut o componenta de sustinere a masinilor electrice in valoare de 6.000 euro (prima de casare si prima pentru achizitionarea de maini ecologice). Piata auto a masinilor verzi a cunoscut o crestere semnificativa in anul trecut prin masura fiscala adoptata de autoritati, dar si prin implicarea mediului privat pentru construirea de statii si prin achizitionarea de flote auto verzi.
Anul 2017 aduce inca o noutate pentru stimularea achizitionarii de masini electrice in Romania. Valoarea ecotichetului acordat celor care vor sa-si achizitioneze un autovehicul nou 100% electric va fi in acest an de 45.000 de lei, in timp ce pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid se va acorda un voucher de 20.000 de lei. Aceasta sustinere pe care Ministerul Mediului a anuntat-o la inceputul anului pozitioneaza Romania in fruntea tarilor din regiune care ofera sprijin financiar pentru achizitionarea de masini verzi.
Norvegia este tara cu cea mai mare proportie de masini electrice raportata la numărul total de automobile. In „Ţara Fiordurilor“, mai mult de un sfert (circa 85.000) din masinile noi care circula pe strazi sunt ecologice. In Olanda se vor comercializa doar modele electrice, incepand din anul 2025, iar Germania va investi un miliard de euro pentru a avea un milion de masini nepoluante, pana in 2020. Statele Unite si China ocupa primele doua pozitii din topul tarilor cu cele mai multe automobile „verzi“, cu peste 400.000 de unitati in SUA, şi peste 200.000 in China.
Specialistii spun ca, in viitorul nu foarte indepartat, masinile se vor putea conduce singure si vor fi electrice. Asta deoarece se preconizeaza ca in 50 de ani, rezervele mondiale de petrol vor ajunge la epuizare. Asadar, mai devreme sau mai tarziu, masinile electrice vor provoca oprirea productiei de motoare cu ardere interna.
Surse articol: Adevarul Financiar, Ghid de Finantare MM si informatii interne Let`s Do It, Romania!
Si eu vreau o masina elecrica si as vrea sa stiu cum pot sa beneficiez si eu de una si prin programul rabla
Bună, Ovidiu! Aici găsești mai multe detalii despre programul “Rabla” pentru mașini electrice: http://www.economica.net/rabla-2017-ecotichet-de-45-000-de-lei-pentru-achizitionarea-unui-autovehicul-nou-100prc-electric-proiect-ministerul-mediului_134925.html. Succes!
As fi curios sa aflu ce viata au astfel de masini,iar daca dupa 5 ani de exemplu bateriile se vor mentine la aceeasi parametri. Multumesc