Dragi prieteni,
Evenimentul World Cleanup Day 2018 nu ar fi putut avea loc fara ajutorul curierului nostru oficial, GLS România!.
Mai jos, avem placerea sa publicam un interviu cu domnul Mihai Szabo, Director Operațional GLS România :
- Cum a început colaborarea GLS și Let’s Do It, Romania! și de ce ați ales să ne susțineți?
Mihai Szabo, Director Operațional: Colaborarea cu Let’s Do It, Romania! a luat naștere cu mult timp în urmă, la Sibiu. Să fiu mai specific, în anul 2011 o parte din mica echipă GLS de la Sibiu a participat la Ziua Națională de Curățenie, susținând evenimentul din punct de vedere logistic. GLS a ajutat echipa locală cu transportul sacilor de gunoi. Ziua Națională de Curățenie din anul 2011 a fost mai mult decât o simplă acțiune de CSR; a fost un teambuilding și un proiect de educare a propriilor angajați.
Anul acesta, colaborarea dintre noi a început din dorința comună de a aduce o schimbare în percepția oamenilor cu privire la problema deșeurilor. Din păcate, generarea deșeurilor este una dintre cele mai importante probleme globale cu care societatea din ziua de astăzi se confruntă. GLS acordă o importanță majoră proiectelor menite să ajute societatea si mediul înconjurător. Prin ajutorul oferit acestui proiect, practic ne ajutăm și pe noi, toți. Cine nu își dorește să desfășoare activități într-un mediu mai curat? Cine nu își dorește să trăiască într-o lume mai curată?
Ceea ce faceți voi, în cadrul proiectului Let’s Do It, Romania!, nu este doar admirabil, ci este un exemplu pentru toată lumea. Această zi de 15 septembrie, în care facem curățenie în frumoasa noastră țară, ar trebui să ne servească drept exemplu de urmat zilnic, la nivel individual, iar acțiunea de curățenie din această zi ar trebui să continue și în restul zilelor din an.
- Sunt angajații GLS parte din World Cleanup Day? În ce mod?
Mihai Szabo, Director Operațional: În primul rând, angajații GLS au fost cei care au susținut partea de transport a Zilei Naționale de Curățenie. Înainte de ziua evenimentului, am reușit să transportăm sacii de gunoi și mănușile către echipele locale Let’s Do It, Romania!. Astfel, la Ziua de Curățenie, participanții au avut materialele necesare pentru a realiza sarcinile.
Pe lângă aceasta, World Cleanup Day are loc în fiecare zi la GLS. Nu credem că o singură zi este suficientă pentru a face curățenie în România sau pe toată planeta. Încurajăm angajații să colecteze gunoiul selectiv atât la locul de muncă, precum și acasă.
Angajații GLS sunt foarte implicați în acțiunile sociale ale companiei, de cele mai multe ori aflându-se printre participanții evenimentelor pe care le sponsorizăm (zâmbește).
Știți că vă spuneam adineauri despre Ziua de Curățenie din anul 2011? Pe vremea aceea, transportul sacilor de gunoi a fost făcut atât cu mașinile de livrare GLS, cât și cu mașini personale ale angajaților noștri. Implicarea personalului GLS a fost mereu un punct forte al firmei.
- Care sunt proiectele de CSR / de mediu de care sunteti cei mai mandri?
Mihai Szabo, Director Operațional: La nivel de grup, am observat o creștere continuă de la an la an în zona proiectelor de CSR. În fiecare țară unde GLS operează, există proiecte demne de laudă. Spre exemplu, în fiecare an o mare parte a subsidiarelor GLS participă la Ziua Voluntariatului. În această zi, angajații GLS alocă timp pentru o activitate socială care face mai mult decât să aducă resurse financiare. În toată Europa, am avut activități în care angajații au colectat deșeurile, am ajutat familii nefavorizate oferindu-le cadouri, am zugrăvit case de copii și alte activități de acest gen. Până la urmă, banii ajută foarte mult la îndeplinirea proiectelor, însă de foarte mai multe ori prezența noastră face diferența.
La nivel național, fiecare proiect pe care GLS Romania îl susține ne aduce un grad de satisfacție, însă există unele proiecte care ne rămân întipărite în minte mult timp, iar Let’s Do It, Romania! este unul dintre aceste proiecte. Suntem foarte implicați și în proiecte locale care au în vedere protejarea și conservarea mediului înconjurător. Anul acesta am susținut o organizație locală într-un proiect de plantări din județul Sibiu.
- Cum arata echipa de CSR GLS?
Mihai Szabo, Director Operațional: Echipa de CSR a companiei GLS este foarte generoasă. În fiecare țară din Europa unde există o filială GLS, avem unul sau doi reprezentanți CSR, în funcție de necesități. Cu achizițiile din ultimii doi ani din Statele Unite ale Americii, putem spune că avem reprezentanți CSR GLS și în State. Cu toate acestea, departamentul central de CSR se află în Olanda, la sediul central GLS Group. Dr. Anne Wiese, Manager Corporate Responsibility GLS Group, este persoana de bază a departamentului central de CSR al GLS Group.
- Care este viziunea GLS pentru viitor in ceea ce priveste zona de CSR? Ne puteti da niste teasere despre ce puneti la cale pentru viitor?
Mihai Szabo, Director Operațional: Domeniul sustenabilității a fost întotdeauna un subiect pe care l-am abordat în rețeaua GLS. Fiind o firmă de curierat, eficientizarea proceselor operaționale este un subiect care ne dă tot mai mult de gândit, participând totodată în mare parte la impactul pe care îl are compania asupra mediului înconjurător.
Schimbările climatice și raritatea resurselor sunt două dintre cele mai mari provocări globale pentru societatea de astăzi și generațiile viitoare. Este important pentru companii să ia în considerare aceste probleme în operațiunile lor zilnice pentru a se dezvolta eficient, ținând cont de obiectivele stabilite, cerințele Guvernului și costuri. Domeniile logisticii și transportului devin din ce în ce mai importante ca urmare a globalizării, deoarece fluxul rapid și neîntrerupt al bunurilor a devenit esențial pentru economie și pentru societate în ansamblu. Atunci când companiile își dau interesul pentru a utiliza eficient resursele, nu numai că aduc un beneficiu mediului, ci joacă un rol esențial în ceea ce privește viabilitatea economică. Prin adoptarea diverselor strategii de optimizare, este posibil să reducem consumul de resurse și emisiile. Acest lucru are ca rezultat atât avantaje economice, cât și ecologice.
Grupul GLS utilizează strategii, structuri și procese inovatoare pentru a putea funcționa în mod durabil. Termenul “logistică de livrare verde” descrie concepte de logistică durabile și ecologice care diminuează impactul asupra mediului al livrării prin metode alternative de livrare și tehnologii ecologice pentru trenurile de forță, protejând astfel viitoarea viabilitate a companiei. Durabilitatea în logistică este, prin urmare, un program de stimulare a eficienței resurselor.
- Daca ar fi sa aveti o super putere care sa transforme lumea in bine, care ar fi?
Mihai Szabo, Director Operațional: Cred că ar fi extraordinar dacă am avea puterea de a stabili echilibrul. Am vrea să vedem că nu există diferențe atât de mari între țări sau între oameni. Dacă am putea stabili un echilibru în lume, poate că nivelul de trai ar fi normal pentru toată lumea, iar oamenii nu vor migra ori de câte ori se confruntă cu dificultăți. Astfel, românii își vor stabili familiile în interiorul țării, în loc să plece la muncă în țări străine.