Let’s Do It in Iasi

Lupul: denumire ştiinţifică “Canis Lupus”; este un animal carnivor, se comportă atât ca vânător cât şi ca necrofag, fiind un important factor în păstrarea echilibrului ecologic. Deşi preferă carnea, el poate supravieţui şi pe bază de fructe, alte vegetale şi hoituri iar în cel mai rău caz chiar şi scoarţa de copac.

Nu consumă: plastic, metal, cauciuc, hârtie sau alte deşeuri industriale.

Vulpea: denumire ştiinţifica “Vulpes Vulpes Crucigera”; este un mamifer carnivor specializat în prinderea rozătoarelor, însă la nevoie este şi necrofag, jucând un rol important în prevenirea răspândirii epidemiilor.

Nu consumă: pungi de plastic, pet-uri, conserve de metal, sticlă, polistiren expandat sau alte deşeuri din construcţii.

Corbul: denumire ştiinţifică “Corvus Corax”; este probabil pasărea cu cea mai mare amplitudine ecologică dintre toate păsările lumii. Este o pasăre omnivoră, alimentaţia de bază constând în seminţe, insecte, amfibii, reptile mici, mamifere mici, etc. De asemenea nu se dă în lături de la cadavre, fiind în mod normal un sanitar natural.

Nu consumă: dopuri de pet, pahare de plastic, polietilena, pachete de ţigări sau alte deşeuri de hârtie

Vulturul: face parte din familia Accipitridae; este numele comun atribuit păsărilor răpitoare diurne de talie mare. Se hrănesc cu pradă vie însă de cele mai multe ori şi cu stârvuri, având un rol foarte important în curăţarea ecosistemelor în care trăiesc.

Nu consumă: baterii de maşină, filtre auto, tobe de eşapament  şi alte deşeuri metalice

Gândacul de bălegar: denumire ştiinţifică “Phanaeus vindex”; este o insectă din ordinul coleopterelor care se hrăneşte cu excremente, bălegar. Acest mod de hrănire face din gândacii de bălegar nişte agenţi sanitari extraordinari, fără să mai vorbim de rolul de reintegrare a acestor materii în circuitul natural.

Nu consumă: mucuri de ţigări, cioburi de sticlă sau rumeguş.

Sunt lucruri pe care natura le face cel mai bine, este capabilă să evolueze şi să se adapteze la noile condiţii, însă sunt lucruri în faţa cărora natura rămâne neputincioasă; în faţa gunoaielor natura nu are nici o soluţie.

Vino sâmbătă 25 septembrie 2010 şi plăteşte-ţi toate datoriile faţă de mediul înconjurător. Pentru toată murdăria pe care ai pricinuit-o, pentru tot gunoiul pe care l-ai aruncat, pentru toată indiferenţa de care ai dat dovadă până acum, vino pe 25 septembrie şi revanşează-te. Let’s Do It Romania ne oferă posibilitatea să ne unim forţele într-un front comun împotriva gunoaielor. Este şansa ta să repari răul pe care îl faci timp de 365 de zile într-un an.

De câte ori nu ai mers pe stradă şi ai rămas şocat de câte gunoaie sunt aruncate, de câte ori nu ai ieşit la iarbă verde şi a trebuit să faci slalom printre gunoaie, de câte ori nu ai plecat la munte şi ai gasit acolo gunoaie? De prea multe ori am lăsat gunoaie în urma noastră şi am mers mai departe indiferenţi. Acum este momentul să facem ceva în această privinţă, acum este posibil să materializam acea indignare la adresa gunoaielor. Suntem direct responsabili de fiecare morman de gunoaie din ţara asta; dacă până acum nu am făcut nimic acum  este timpul să acordăm o singură zi din “preţiosul nostru timp” şi să incercăm să rezolvăm această problemă.

25 septembrie este o zi a faptelor, nu a vorbelor.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

9 thoughts on “Let’s Do It in Iasi

    1. Dragii mei, nu ar trebui sa ne deranjeze sloganul in engleza, intrucat proiectul este unul international iar in Romania este posibil si se intampla datorita precedentului existent in Estonia, Lituania, Letonia, Portugalia. Cum ar fi sunat in ficare limba? Categoric nu ar mai fi avut acelasi impact.

      Ganditi-va totusi ca am adus Romania in presa britanica si nu cu crime / hotii etc… Mie mi se pare ca nu e de neglijat…

      http://www.independent.co.uk/environment/pick-of-the-best-events-at-world-green-building-week-2083134.html

      Haideti cu noi pe 25 si veti vedea ca nu suntem snobi… Suntem niste oameni frumosi su
      i cu cat suntem mai multi cu atat demostram ca Romania mai are sanse.

      Responsabilizarea sociala e un lucru freu de realizat si uite ca se intampla! Pana acum suntem 60000… Vi se pare putin? Pe 26 vom contoriza cu siguranta cel putin dublu.

      Ne vedem la curatenie!

  1. adevarat! de ce sa sufocam natura care ne face atata bine cu gunoaie, ea ne ofera foarte multe si noi ce ii oferim in schimb? murdarie si gunoaie. Oameni buni chiar va place ce vedeti va simtiti bine vazand atatea gunoaie in jurul vostru? Puteti fi chiar atat de indiferenti la ce va incojoara? Haideti sa facem un bine si sa ajutam natura ca tot noi avem de folos de pe urma acesteia doar ne da aer curat.

  2. Unde trebuie sa mergem in Iasi, astept detalii, le-am solicitat dar nu primesc nimic. Stii cumva unde ne intilnim simbata ? Multumesc.

  3. “plăteşte-ţi toate datoriile faţă de mediul înconjurător. Pentru toată murdăria pe care ai pricinuit-o, pentru tot gunoiul pe care l-ai aruncat, pentru toată indiferenţa de care ai dat dovadă până acum”

    Poate ca vroiam sa vin sa strang dupa altii, dar cu asa incurajare poate ma razgandesc. Altfel cei care ne vor vedea la eveniment vor crede ca am venit pentru ca ne simtim vinovati.

  4. Ziua bunà

    Mi se pare o initiativà incà timida chiar daca a fost mediatizatà destul de bine.
    A-si fi vrut sa particip si eu dar nu-s prin zonà…..poata cu o altà ocazie.
    Oricum am luat deja masuri de citiva ani ca in urma mea sa nu raminà mizerie…. ceeea ce e deja favorabil, cred.

    Cit despre educarea tinerilor si a celor mai putin bine intentionati?

    Problema e aici caci daca miine -pe 25 – se face curatenie dar risca sa nu fie prea bine inteleasà iar mormanele sa revinà in citeva zile…..

    Cam in cit timp poate un om consuma si arunca o carutà de pet-uri ?
    Banuies ca daca are ceva buget mai gros si obraz subtire face mizerie mai repede …!

    Oricum aplaud initiativa de curatenie generalà care sigur nu e fara bune consecinte….

  5. Un articol foarte prost scris, regret sa o spun. Una peste alta, a fost bine pe 25. Felicitari initiatorilor si tuturor voluntarilor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *