Conferinta Let`s Do It, World! – Ziua 2

10993411_934168849938453_250307169004784775_nZiua 2 de conferinta LDIW a insemnat, de fapt, prima zi pentru noi, gasca ajunsa mai tarziu din cauza conditiilor meteo vitrege :) Programul se anunta unul extrem de interesant, de la conferinte in plen pe teme ca spargerea stereotipurilor sau reciclare la workshop-uri in paralel despre Zero Waste, reutilizarea deseurilor, comunicarea in campaniile sociale.

Iata cateva highlight-uri de la sesiunile la care am asistat noi:

Workshop Zero Waste: No burn! No burry!

In cadrul acestui worshop, echipa din Slovenia ne-a aratat ca acest concept, de 0 deseuri, este posibil.Ce au facut colegii nostri a fost de fapt o trecere de la Let`s Do It, Slovenia (curatenie), la 0 Waste Slovenia, un model care se bazeaza pe colaborarea dintre autoritati, sectorul non-guvernamental si companiile publice de salubritate. Eforturile echipei Zero Waste Slovenia au fost rasplatite: capitala Ljubljana a fost declarata prima capitala europeana Zero Waste. Astazi, dupa 10 ani, principiul societatii civile a devenit si principiul autoritatilor: reciclarea deseurilor este un proces mai usor mai ieftin, cu rezultate mai bune decat depozitarea la gropile de gunoi sau incinerarea.

In cea de-a doua parte a workshop-ului, accentul a cazut pe modul de reutilizare a deseurilor. Reutilizarea nu mai este o noutate. Tot mai multe tari se concentreaza pe acest lucru, creand locuri de munca pentru comunitatile locale. Peste 10% dintre deseurile produse pot fi astazi reparate si reutilizate, astfel incat consumul de noi resurse sa scada.

IMG_20150220_121249Workshop-ul Viata Marina

Un atelier de constientizare a problemei grave reprezentata de poluarea apelor. La nivelul intregii planete,poluarea apelor reprezinta o problema din ce in ce mai des intalnita. Fie ca o intalnim pe luciul apei sau la adancimi care pot atinge cca. 200 m, aceasta forma de poluare reprezinta o amenintare asupra oamenilor si a ecosistemelor. Fauna acvatica confunda din ce in ce mai des deseurile cu mancarea. Conform statisticilor, la nivelul apelor exista de sase ori mai mult plastic decat planton, iar noi toti suntem responsabili de actuala situatie si tot noi suntem cei care trebuie sa o imbunatateasca. Doar ca exemplu relevant, Dunarea este un fluviu ce trebuie protejat pentru a nu se ajunge la situatii neplacute, care ar avea un impact dezastruos pentru oameni si ecosisteme.

Conferinta plenara: Cum convingem un om sa ia atitudine
Pentru acest moment, echipa letona a invitat 2 persoane publice extrem de indragite la nivel national, Valdis Melderis (radio host) si Mārtiņš Daugulis (prezentator TV), pentru o dezbatere intre modelul optimist care sustine ca omul se poate schimba prin puterea exemplului si modelul pesimist, care nu vede acest lucru posibil. Am trecut prin toate motivele si argumentele de care fiecare dintre noi, ca organizatori Let`s Do It! ne-am lovit la un moment dat si am descoperit moduri creative si argumente puternice pentru a le combate. Personal, m-am bucurat sa aud aceleasi idei pe care le folosesc si eu cu convingere de fiecare data cand cineva ne intreaba de ce sa curete dupa altcineva sau de ce sa faca voluntariat.

Workshop: Cum sa depasesti stereotipurile

Eriks Stendzinieks, un celebru director de creatie leton a fost gazda noastra pentru acest workshop. Eriks este cel care a sprijinit, alaturi de agentia sa !MOOZ, campania de comunicare pentru Let`s Do It, Letonia!, de altfel un fan al campaniilor sociale care, spune el, inspira echipa si le bucura sufletul de fiecare data. Ne-a aratat foarte multe campanii sociale reusite si celebra campanie pt LDI, cu ocazia careia au creat si un personaj: porcusorul roz (Mr Pigman), devenit simbol national al oamenilor care arunca gunoiul in locuri nepermise. Puteti gasi aceasta campanie aici.

Workshop: Waste Atlas Report

O sesiune extrem de interesanta despre situatia deseurilor la nivel international. Cateva cifre relevante:
– Mai mult de jumatatea din populatia planetei nu are acces la servicii de colectare selective
– La nivel global, sunt produse anual 1.84 miliarde de tone cu deseuri dintre care: 271.7 kilograme/pers deseuri solide. Nivelul de colectare: 73.9%, rata de depozitare: 38-48%, rata de reciclare: 16%
– Majoritatea deseurilor produse la nivel national sunt constructiile: 34%

IMG_20150220_121725Dincolo de workshop-urile extrem de utile ca informatii si sharing, ne-am bucurat tare mult sa facem cunostinta cu colegii nostri din peste 35 de tari Let`s Do It! prezente la conferinta: Grecia, Italia, Malta, Franta, Filipine, Belgia, Rusia, Egipt, SUA, Philipine,Kosovo, Suedia, Estonia sunt numai cateva dintre tarile cu care am schimbat idei curajoase. Oamenii Let`s Do It! sunt foarte inspirationali, vii, plini de idei, curajosi si gata sa fie schimbarea pe care vor sa o vada in lume. Povestile lor ne-au bucurat, ne-au facut sa zambim, ne-au emotionat extrem sau ne-au facut sa fim mandri ca facem parte din aceeasi comunitate. Provocarile fiecaruia sunt diferite, e fascinant sa descoperi ca o situatie total irelevanta pentru Romania da mare bataie de cap unei tari din Africa, de exemplu.

Este un sentiment pe care putini oameniil pot avea. Romania, o tara caracterizata prin pesimism, a reusit sa motiveze zeci de alte tariin cinci ani fiind exemplul ca lucrurile mari pot avea loc. Nu sunt multe cazuriin care tari precum Franta, Croatia, Egipt, Slovacia, Spania etc recunosc reusitele tarii noastre. In Let’s Do It am reusit.
Ziua a trecut ca prin farmec, iar seara a venit cu o veste foarte buna pentru delegatia noastra. Apoine-a prins pe toti dansand (da, Doers-i sunt la fel de implicati si cand petrec, nu doar cand muncesc :) pana la rasaritul soarelui. We Did It, Again! :)

Ne-am mandrit sa ridicam drapelul deasupra capului si sa spunem ca suntem din Romania. Multumim inca o data Vola.ro pentru sprijinul oferit.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *