Pământul se află la 8,31 minute lumină față de Soare, altfel spus, în locul potrivit pentru ca apa, compusul chimic H2O, să coexiste în stare solidă, lichidă și gazoasă și, astfel, să ne întrețină viața. Organismele vii supraviețuiesc datorită apei. Organismul uman conține 70% apă. În acelaşi timp, organul care ne ajută să gândim, să simțim emoții,
să rezonăm cu principiile și valorile la care aderam, creierul, este alcătuit în proporție de 75% din apă.
Resursele acvatice par să fie abundente, iar circuitul apei în natură ar putea să însemne că dispunem de o cantitate de apă constantă de la începutul existenţei noastre pe Pământ. Însă National Geographic ne atenţionează că mai puţin de 1% din apa planetei poate fi utilizată pentru a răspunde nevoilor unei populaţii globale de peste 7,2 miliarde de oameni. Întrucât, aproximativ 97% este apă sărată de mare, iar 2% se constituie în gheţari şi calote glaciare.
Marea, râurile şi lacurile conţin o diversitate de organisme biologice acvatice, care contribuie la progresul economic, cultural şi social al populaţiei. Însă există o corelaţie foarte strânsă între biodiversitate şi fenomenele -> efectele antropice. Iar, pentru un progres sustenabil, apa ar trebui să fie curată, lipsită de poluanţi şi de substanțe toxice, dăunătoare vieții.
În acest sens, ar trebui ca turismul, de exemplu, să promoveze explorarea zonelor sălbatice ale naturii într-un mod responsabil (ecoturismul). Pentru că stâncile, pelicanii, nuferii sau ciulinii de baltă, din zone precum Cazanele Dunării sau Delta Dunării, merită să fie observate în răbdarea timpului, cu barca, stând la localnici, încercând o recalculare a ritmului vieţii.
Pe de altă parte, deşi oamenii au avut tendinţa de a construi aşezări în vecinătatea apelor, utilizând materiale locale, deseori ecologice, precum argila şi stuful, de-a lungul timpului, în peisajele naturale din vecinătatea apelor au apărut construcţii din beton sau realizate din materiale şi prin tehnici care nu iau în considerare principiile unei arhitecturi responsabile şi ale unui design de calitate.
The Economist notează paradoxul omenirii de a lupta pentru petrol când, de fapt, acesta nu ar valora nimic dacă nu ar exista ceva aparent la îndemâna oricui: apa. Foarte probabil însă că nu este singurul element din viaţa noastră, care pare să ne fie accesibil, fără să știm cât este de important.
Articol realizat de Laura Păun
Foto credit: Laura Păun
Sursa vietii!
Buna ziua!
Noi, Asociatia Parinti pentru Copii, credem ca un text scris de dumneavostra de 1 iunie sub titlul ” Scrisoare catre mine, copilul “, ar putea imbunatati viata multor copii din Romania. Regasirea emotiei copilariei retraita de fiecare dintre noi prin lectura textelor scrise de dumneavostra alaturi de alte personalitati din Romania la care am apelat, ar putea fi cheia unei noi abordari, atat la nivel personal, cat si institutional, a problemelor reale cu care copiii din societatea moderna se confrunta.
Ceea ce va rugam este sa acceptati provocarea si sa ne trimiteti pe adresa de e-mail : [email protected] un text semnat de dumneavostra cu tema ” Scrisoare catre mine, copilul “
Textul dumneavastra, alaturi de alte texte scrise de nume respectabile din Romania, precum si de voluntari mai putin cunoscuti, dar la fel de dornici sa participe la cauza noastra, va fi publicat in revistele de nisa cu care vom colabora, pe blogurile colaboratorilor nostri care trateaza teme similare, iar, la final, vor face obiectul unui volum ce va fi publicat, pe baza unei colaborari cu una din editurile de profil, sub titlul ” Scrisori catre mine, copilul ” .
Va multumim pentru amabilitatea cu care ne acordati atentie , asteptam in timp util textul dumneavostra cu tema ” Scrisoare catre mine, copilul ” pe adresa de e-mail :[email protected]
Cu stima, Asociatia Parinti Pentru Copii
https://scrisoricatreminecopilul.wordpress.com
La acestscrie la masina proiect pot participa atat persoanele invitate, cat si alte persoane care vor sa ni se alature fara o invitatie speciala in acest sens, dar care cred ca au puterea de a accepta provocarea de a scrie sincer catre cel care a fost odata, copilul.
Pe masura ce vom primi textele dumneavoastra pe adresa de e-mail:[email protected], odata cu publicarea in revistele si blogurile de specialitate vom adauga pe acest blog o parte din textele ce vor sta la baza volumului:” Scrisori catre mine, copilul “
De acum voi bea mai multa apa..
Pai sa bem! APA.
O sa-mi aduc aminte de japonezi, ca eu nu prea beau apa.
Util articolul, ne-a mai dezvaluit cate ceva.
Keep posting the good work.Some really helpful information in there. Nice to see your site. Thanks!
Apa este esenta vietii. Putem trai fara multe, insa fara apa, nu prea.
Exploatarea gazelor de sist distruge apa! Deschideti ochii, informati-va si nu va lasati copiii copiilor sa moara de sete. Informati-va despre exploatari similare din Statele Unite.
Ganditi!
Se poate trai fara bani, insa nu exista viata fara apa!!!
Educati-va copiii. Nu banii conteaza, ci indivizii!