Saptamana care tocmai a trecut a fost una destul de plina.
Am inceput prin a finaliza detaliile colaborarii cu Comisariatul Judetean Timis al Garzii de Mediu. Am trimis impreuna cu ei, ca de fiecare data, o adresa catre primariile din judet prin care li s-a recomandat implicarea in actiunea din 29 Septembrie.
A fost semnat si protocolul de colaborare cu Primaria Timisoara si am stabilit impreuna zonele din oras pe care le vom include in lista celor vizate pentru 29 Septembrie. Dupa ce le verificam, le vom face publice.
A fost semnat protocolul cu Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Timisoara.
Impreuna cu cei de la Inspectoratul Judetean Scolar Timis am trimis catre institutiile de invatamant preuniversitar din judet o adresa prin care le este prezentata actiunea din 29 Septembrie si sunt invitate sa se implice.
Am avut o intalnire cu cei de la ADID Timis – Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Deseuri cu care am discutat despre planrile lor si depre modalitatile prin care noi, voluntarii LDIR ii putem sprijini.
Vineri, 14 Septembrie, LDIR Timis a participat la o intalnire organizata la Consiliul Judetean Timis.
La aceasta intalnire au fost prezenti responsabilii de mediu si alti reprezentanti ai tuturor primariilor din judet, reprezentanti ai Consiliului Judetean, ai Garzii de Mediu, managerul proiectului “Sistemul integrat de mamagement al deseurilor in Juetul Timis“, directorul ADID Timis (Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Deseuri) si operatorul de salubritate care administreaza Deponeul Ecologic Ghizela.
Subiectul principal al intalnirii a fost discutarea etapelor urmatoare in implementarea proiectului amintit anterior, precum si modalitatile de informare si educare a locuitorilor judetul Timis vis-a-vis de colectarea selectiva.
Ne bucuram sa putem anunta ca echipa Let’s Do It, Romania! din judetul Timis va fi implicata in componenta de informare si educatie ecologica a proiectului.
Prin implementarea Sistemului integrat de management al deseurilor se urmareste in primul rand inchiderea tuturor gropilor neconforme, crearea pe teritoriul Judetului Timis a 6 statii de transfer si sortare deseuri, precum si crearea unui circuit fluid si eficient al deseurilor de la momentul generarii lor, pana la valorificare si depozitare.
Informarea si educarea ecologica a locuitorilor judetului va fi axata in principal pe avantajele colectarii selective, pe traseul urmat de deseuri si pe importanta reducerii volumului de deseuri care vor ajunge in final sa fie depozitate la Ghizela.
Am facut bineinteles si o prezentare a actiunii din 29 Septembrie. Cu aceasta ocazie reprezentantii primariilor din Judetul Timis au incurajati sa se implice si sa ne sprijine in organizarea campaniei.
Pana in 23 Septembrie vom definitiva zonele care vor fi ecologizate in 29 Septembrie si vom avea mai multe informatii legate de volumul de deseuri de urmeaza sa fie adunat cu sprijinul voluntarilor.
Iar apoi a venit Plai-ul.