Hai sa (o) facem Romania!

 

Vara este pe sfarsite, o data cu ea si sezonul estival, dar plajele continua sa fie pline. Pline de oameni, pline de prosoape, pline de umbrele si pline de chistoace.

Desigur, noaptea majoritatea plajelor sunt curatate. Dar daca urmatoarea zi ajungi pe plaja la ora 10:00, o sa-ti fie aproape imposibil sa gasesti o bucata de nisip fara mucuri de tigara. Copiilor le e si lor mai usor sa stranga un pumn de chistoace decat un pumn de scoici.

Si pana la urma, curatate sau nu peste noapte, toata chestiunea tine de bun simt. Si de un comportament pe care ni-l formam pornind de la gesturi pe care le consideram mici si nesemnificative, dar care se dezvolta in gesturi cu impact puternic asupra mediului in care traim.

Intre 25 si 27 august, Let’s Do It, Romania! si Asociatia „GastroMuzical International” Papa la Soni, va asteapta pe plaja din Vama Veche sa o facem! Sa facem harta Romaniei din mucurile de tigara ascunse in nisip.

 

Initiativa reprezinta o continuare a proiectului „Orasul Sparta”, initiat de catre Claudiu Badita in august 2009 pe plaja din Vama Veche.

Sursa


Ți s-a întâmplat vreodată ca după un somn binemeritat pe plajă să te trezești îngropat între mucuri de țigară?

Vama Veche a fost odată, aproape ca niciodată, locul în care se întâlneau altfel de oameni, oameni cu viziuni mai libere și poate mai curate. Astăzi ajungem să nu mai vedem nisipul de mucurile de țigară. Plaja nu-i o scrumieră! Să fim diferiți și prin atitudinea față de plajă, față de mediul înconjurător.

Nici fumătorilor nu le place să umble printre mucuri de țigară, așa că ne apucăm împreună să arătăm României că se poate și altfel.


Prin manifestul TARA LU’ CHISTOK Asociaţia „GastroMuzical Internaţional” Papa la Șoni își continuă proiectul de educare și implicare socială. Cu speranța ca prin exemplul dat putem să schimbăm atitudinea întregii comunităţi asociaţia se angajează într-un proiect de conştientizare şi mediatizare de lungă durată care vizează protejarea mediului prin practicarea turismului ecologic pe litoralul românesc. Prin antrenarea studenţilor şi voluntarilor în activităţile sale asociația contribuie la dezvoltarea educaţională, vocaţională şi socială precum şi la sensibilizarea şi conştientizarea atitudinii ecologice prin rândul turiştilor.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

10 thoughts on “Hai sa (o) facem Romania!

  1. Pentru o Romanie curata e nevoie de implicare si bun simt. E nevoie de comunitatea care sa inteleaga ca depindem unii de altii si dincolo de muntii de gunoaie si nesimtire, mai importanta este sanatatea noastra. Anul trecut, “Orasul Sparta” a fost construit de catre un grup de prieteni. Anul acesta suntem mai multi. Multumim pentru suport!
    Let’s do it, Romania!

  2. Daca tot vreti o Romanie curata faceti-le educatie la aia care fac mizerie…sau daca s-ar aplica legile romane ar trebui sa se dea amenzi…
    Oricum DEGEABA veniti voi si le strangeti gunoiu de la nas ca ei tot acolo o sa-l arunce si data viitoare…ba mai mult arunca pe jos dinadins stiimd ca veniti voi ca slugile si faceti curat dupa ei…
    Sincer mie nu-mi place sa pierd timpu degeaba…mai bine fac altceva decat sa strang gunoi dupa un ghiaur dinasta

    Romanu daca nu e invatat cu paru nu se simte…

    1. Draga “hai sa nu….”, din faptul ca vorbesti la persoana a 2-a, inteleg ca tu nu iti doresti o Romanie curata, deci din start nu stiu daca poti intelege acest proiect. Poate te-ar motiva faptul ca LDIR inseamna si dezvoltarea turismului in RO, ajutand semnificativ la imbunatatirea imaginii Romaniei. Mai multi turisti inseamna, implicit, mai multi bani pentru noi. Noi cei care ne plangem de felul in care traim in aceasta tara. Noi cei care avem ocazia sa schimbam putin cate putin situatia.

      In plus, daca ati fi dedicat din timpul dvs. cateva minute sa cititi mai multe detalii despre acest proiect, ati fi vazut ca el nu presupune exclusiv curatenia de pe 25 septembrie, ci are si obiective importante pe termen lung, cum ar fi imbunatatirea infrastructurii si a sistemului de amenzi, precum si responsabilizarea cetatenilor. Aceste obiective vor fi atinse inclusiv prin colaborarea cu autoritatile, LDIR avand parteneriate incheiate, printre altele, si cu Ministerul Mediului, Ministerul Educatiei si Ministerul Turismului.

      Indiferent daca o sa se mai arunce sau nu gunoi dupa 25 septembrie, gunoiul care exista deja nu o sa dispara de la sine. Noua nu ne place sa traim in mizerie. Daca dvs. acceptati acest lucru, atunci va doresc sa faceti altceva, daca se poate mai constructiv decat noi pentru aceasta societate sau macar pentru dvs.

      Ce-ar fi sa renuntati la “daca” si la “sa faceti voi” si sa incepeti chiar dvs. sa le faceti observatie celor care arunca pe jos? Parul nu este o solutie viabila.

      O zi buna va doresc.

  3. nu stiu cum ai dedus ca eu nu vreau o romanie curata…parerea ta e pur personala si n-are nici o legatura cu realitatea.
    de fiecare data cand merg la padure strang dupa mine si le spun la toti cu care merg sa faca acelasi lucru.

    eu nu am criticat initiativa LDIR, ci doar aceasta actiune de strans gunoiul altuia…intr-adevar el trebuie strans de cineva dar o sa tot apara si dupa ce il strangeti voi…deoarece curatenia facuta de voi o sa dureze vreo 2-3 saptamani.
    romanul de rand, adica ala care vine de obicei in fiecare duminica si polueaza fonic toata padurea consuma toata ziua mici si bere la padure, nu stie sa fie civilizat si lui nu-i pasa ca lasa dupa el munti de PET-uri si gunoaie…dar copii lui mai pot fi educati la scoala cum sa fie civilizati.

    In primul rand trebuie colaborat cu Ministerul Educatiei.
    TREBUIE pus mai mult accent pe educarea celor mici, in fiecare saptamana sau de doua ori pe saptmana sa se faca o ora despre “ecologizare” ca sa zic asa.
    Nici acum in scolile noastre nu exista asa ceva!!!
    Ei nu stiu decat de la parinti sau din auzite cum sa pastreze curatenia.
    Cam cat de curata credeti ca o sa fie romania peste 10-15 ani?
    Eu zic ca o sa fie la fel, deoarece copii nostri nu invata nimic util de la scoala, si o sa se invete ca si parintii, sa faca mizerie unde stau ca vine altcineva si face curat dupa ei….

  4. De ziua Curatenie nationale, vreau sa particip activ pe teren. Problema e ca nu gasesc echipa sa actionez; ca daca stam la palavre n-am facut nimik. Acest proiect are 2 vectori: depoluarea pamantului afara pe teren si atentionarea oricarei creaturi care arunca ceva pe jos pe tot parcursul acestei zile fara nici o exceptie !!! Este o treaba pentru oamenii care vor CEVA mai mult decat o viatza de cacao.
    Eu sunt dispus sa actionez, si imi incarc toate bateriile pentru ziua de 25 septembrie 2010 ; singura problema e ca nu gasesc link cu lista echipelor deja formate, ca sa ma inscriu si eu ca membru !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *