RESPECT Constanta! Let’s Do It, Romania 28 Septembrie Ziua Nationala a Curateniei


RESPECT Constanta! Ziua Nationala a Curateniei din 28 Septembrie 2013 un adevarat 
Exercitiu de Civism si Implicare Sociala din partea tuturor Voluntarilor din judetul Constanta si Marea Neagra

 

 

Cu adevarat o editie eveniment a Zilei Nationale a Curateniei, organizata de Let’s Do It,  Romania in judetul Constanta si Marea Neagra la care voluntarii din acest colt de tara au demonstrat inca o data capacitatea de uniune si de actiune intr-un singur scop comun: impreuna suntem mai puternici!

 

Daca o imagine face cat o mie de cuvinte, am putea aduna milioane de cuvinte despre ce au simtit astazi cei mai multi dintre voluntari, pentru ca astazi la Constanta a plouat si Da! a plouat cu galeata sau cum spuneau cativa dintre voluntari ,,a plouat cu furtunul,,!

Constanta este  singurul judet din tara unde actiunea de strangere a deseurilor  a continuat chiar si pe timp de ploaie torentiala si desi organizatorii au recomandat asteptarea la adapost si iesirea la actiune dupa oprirea acesteia, voluntarii nerabdatori au iesit sa demonstreze ca aderarea la o idee, participarea la un mesaj comun transmis tuturor romanilor, nu tine cont de vremea de afara, iar pentru acest lucru chiar si Echipa Nationala de Coordonare a Let’s Do It, Romania alaturi de cativa coordonatori din alte judete, au transmis un mesaj care mai apoi a devenit sloganul actiunii: RESPECT Constanta!

 

RESPECT Constanta! 

Ziua de 28 Septembrie 2013 oras Constanta

 

(Facebook) Victor Maxim Coordonator Let’s Do It Romania Constanta si Marea Neagra: ,, Sunt uimit sa vad cum oamenii au continuat sa stranga deseurile de pe malul marii, de pe malul lacului sau din padure si… de peste tot, pe ploaia asta care nu mai inceteaza…  si vantul asta patrunzator si noroiul… uite cat noroi am pe bocanci…

Da sti ce este cu adevarat interesant? Sa vezi cum oamenii sunt bucurosi ca la Constanta pot sa faca cu adevarat ceva pentru mediul inconjurator.,,

 

 

Judetul Constanta a avut o vreme ploioasa si desi echipa din Constanta a inceput organizarea acestei zile cu luni de zile inainte, se pare ca vremea nefavorabila a descurajat o mare parte din voluntarii inscrisi in campania de informare si comunicare si echipati cu saci si manusi pentru actiunea de astazi.

Si totusi, au reusit sa fie unici…

 

 

(Despre) Victor Maxim Coordonator Let’s Do It Romania Constanta si Marea Neagra:  Ce sa mai coordonez? Din punct de vedere tehnic trebuia sa opresc actiunea si sa o aman pentru alta zi in care sa fie vremea buna. Eram la punctul oficial de inregistrare din orasul Constanta, in parcarea exterioara a City Park Mall ( partener logistic al actiunii ) unde stabilisem cu Lavinia Gheorghe directoarea de marketing a City Park Mall sa amplasam punctul de inregistrare… sa va aduc aminte ca ploua torential?

 

V.M. disperat 7am: – Neat’a Lavinia, afara ploua si sacii sunt uzi, si manusile si afisele si…

Lavinia calma 7am: – Buna Victor, da am vazut ca ploua, hai sa gasim o solutie!

V.M. mai disperat: – Si au venit si autocarele si ma suna toata lumea disperata si au venit si cateva scoli care ma intreaba ce sa faca si…

Lavinia tot calma: – Duceti-va la intrarea din mall si amenajati acolo punctul de inregistrare, doar nu o sa lasi voluntarii in ploaie, sunt sigura ca o sa treaca ploaia si apoi puteti continua actiunea. Ce spui?

V.M. calm ca intotdeauna: – Exact! Pot sa iau si niste mese si scaune?

Lavinia: – Da, spune-i agentului de paza sa va arte de unde sa le luati si apoi dupa actiune le duceti inapoi. O sa dau eu un telefon acum.

V.M. vizionar: – Si pot sa pun si pe stalpi afisele asa cum au fost acum doi ani ca pe un wall?

Lavinia calma: – Da Victor  poti! Sper sa iasa actiunea si sa aveti parte de vreme buna!

 

Au mai venit cateva scoli, alti voluntari,  toata lumea intreba de afise, de stickere de pus in piept, de saci si de manusi, voluntari care nu se inscrisesera in program…  sa va aduc aminte ca afara ploua torential?

 

V.M: – Mihai! Mihai! Ah, pe unde’o fi… Mihai, stiu ca ai carat sacii de la masina in parcare, dar trebuie sa ii aducem acum aici la intrare pentru ca am vorbit cu Lavinia si putem muta totul aici acum…

Mihai Dumitrele voluntarul nostru de baza la Constanta: – OK Victor! Da ce facem… ca ploaia asta nu sta deloc, au venit autocarele si  vezi ca intrebau de tine soferii de autobuze de la DMHI ( Daewoo Mangalia Heavy Industries sponsor regional si partener logistic de 4 ani )

 

O voce din multime: – Victor Maxim este aici? Il caut pe coordonatorul proiectului… unde este?

V.M: – Oh, Da! Ce tare… televiziunile…

Vocea din multime: – Buna Victor! Poliana Capitanu de la Digi24 Constanta…

Alte voci: – Hulubei Sorin de la Litoral TVde la Telegraf… Observator… Ziuade Constanta etc…

Prin agitatie aud t

elefonul si raspund: – Salut Victor, George Malciolu de la TVR…

Normal! In sinea mea zambind constient de situatie  ( normal,  la cata imagine am facut proiectului… ce fac acum? )

 

O doamna profesoara: – Domnu’ Maxim,  noi iesim sa adunam gunoaiele de pe marginea lacului, ca baietii din clasa mea sunt nerabdatori si vor sa iasa, ca zic ei ca nu mai ploua ( normal ca ploua ) si avem saci, avem manusi, avem si etichete de reciclare… ( si deja departata de mine la vreo 10 metrii cu geaca pe cap ) noi mergem sa adunam gunoaiele ca ploaia asta nu o sa stea nici toata ziua… ( pai parca nu mai ploua!? )

 

Si ghici ce? Instantaneu toti cei adunati in fata intrarii din City Park Mall au iesit prin ploaie, parca deja vorbiti cu doamna profesoara care din instinctul de a face ceva, de a nu sta nepasatoare, de a nu se compatimi cu vremea de afara, a facut ceva ce multi dintre romani au uitat sa mai faca:  sa actioneze!

In urmatoarea se

cunda, manat de acelasi instinct care se propaga in toti cei prezenti la actiune:

– Haideti sa le aratam tuturor,  ca la Constanta,  nici ploaia si nici noroiul nu de opresc  in ,,razboiul,,  nostru cu deseurile si cu ,,nesimtirea,,… Vom merge pe marginea lacului si vom pune sacii pe trotuar de unde masinile Polaris ii vor ridica…,,

 

Suna telefonul: – Buna dimineata Victor! Calina Spirea de la Polaris M Holding sunt…

V.M.: – Buna Calina!

C.S.: – Vezi ca am trimis doua masini mari la tine la City Park Mall pentru lacul Tabacarie, una sa fie pentru zona parcului Tabacarie si una pentru zona Delfinariu… voi ce faceti?

V.M..: – Super! Uite abia acum am iesit, pentru ca ploua prea tare si am mai asteptat, dar voluntarii au spus ca ploaia nu se va opri si au iesit asa pe ploaia asta…

C.S.: – Foarte tare! Bravo! Trebuie sa facem ceva pentru orasul asta…  apropo la cat vrei sa fie masinile gata pentru restul judetului… vezi ca

am trimis o masina si pe malul marii in Faleza Nord…

V.M.: – Pai eu zic ca dupa ora 2  ( 14:00 ) pentru judet, ca am mai intarziat si na… asa si bine ca ai trimis deja la Faleza Nord ca sunt acolo cateva companii si vreo 2-3 grupuri de voluntari…

 

Zic dar sa mai adunam si niste saci cu deseuri de pe marginea lacului Tabacarie, facem fotografii cu voluntarii, mai filmam pe teren si cu Geroge Malciolu de la TVRsi cu Hulubei Sorin de la Litoral TV… telefoane peste telefoane din judet, unii au iesit la actiune, altii au amanat pentru o alta zi pentru ca nu aveau cum sa mai iasa, primariile incepeau sa sune si ele, Apele Romane si foarte multi voluntari…

 

 

Suna telefonul: – Alo! Domnu’ Maxim, sunt Sanda Murtaza de la GSP Offshore (presentation),  noi ne-am apucat deja de treaba, suntem in Faleza Nord cu autocarul si cu masinile… suntem vreo’ 50 deja si adunam unde ne-ati dat dumneavoastra zona…  Doamne ce’i aici… am umplu deja cativa saci de fiecare… sa trimiteti o masina sa vina sa ii ia…

V.M. cu un sentiment de multumire: – Ah! Cat ma bucur ca’ti venit… da ploua… ( putin mirat ) cum reusiti sa adunati!?…

S.M.: – Domnu’ Maxim suntem deja echipati, avem gecile de ploaie si niste pelerine, suntem pregatiti, nu ne sperie pe noi o ploaie! ( cumva zambind i

n timp ce imi spunea cuvintele )

V.M.: Da… domnu’ director Gheorghe este? (despre  Constantin Geroghe Chief HSEQ Officer GSP Offshore )

S.M.: Da, sigur ca este! Nu v-am spus ca venim cu totii… sa il vedeti cum aduna cauciucuri cu ceilalti colegi… nu inteleg sincer  ce cauta atatea cauciucuri pe plaja si atat de multa mizerie… noi o sa strangem tot in zona noastra!

V.M.: Tare! Daca a iesit si domnu’ Gheorghe pe ploaia asta sa adune deseuri… am sa vin si eu intr-o ora-doua sa ne-ntalnim… sa faceti poze! ( zambind )

S.M.: – Va asteptam! Facem si poze si o sa si filmam, pentru ca este si Alin Vintila de la Atelier Media si o sa va dea el materialele.

( Articolul complet impreuna cu galeria de imagini la acest link: click! )

 

Intre timp primesc telefoane din judet:

– Alo! Domnu’ Maxim, sunt Mirela Dragan de la DMHI (  Daewoo Mangalia Heavy Industries sponsor regional si partener logistic de 4 ani ) am trimis autocarele la dumneavoastra iar noi am iesit cu totii aici la Limanu cu reprezentantul dumneavoastra de aici domnul Constantin Macau… am venit cu autocarele, avem saci, manusi, afise… o sa punem etichetele de reciclare pe saci, facem fotografii…

V.M.: – Buna ziua! Va multumesc inca o data pentru sustinere si pentru implicarea dumneavoastra, au ajuns de mult autocarele, am discutat cu domnii soferi, totul este in ordine… cum este vremea in Sud la dumneavoastra?

M.D.: – A plouat de dimineata, dar acum este bine, nu mai ploua. ( va sa zica nu de la rusi vine ploaia ci de la Sud )

V.M.: – Atunci este perfect, pentru ca si scolile din oras m-au sunat ca vor astepta sa treaca ploaia si vor iesi la marginea orasului Mangalia… sa nu uitati sa faceti fotografii, sa le aratam tuturor ce facem noi cei de la Constanta de Ziua Curateniei… ( zambind )

M.D.: – Cu siguranta domnu’ Maxim, ne bucuram ca putem face si in acest an ceva pentru Let’s Do It Romania  si asteptam sa ne invitati si anul viitor!

V.M.: – Cu siguranta! Va multumim inca o data pentru sustinere si pentru implicare…

 

Am strans vreo 3 saci cu alti doi voluntari, printre telefoane, printre filmari si fotografii cu voluntarii in timpul actiunii. Am hotarat apoi sa plec pe teren sa cunosc voluntarii din companii si din O.N.G.-uri, scolile, jandarmii, detinutii de la Poarta Alba, asa ca zis si facut, am plecat cu TOY Masina la drum… nu stiti ce este TOY Masina nu?

 

TOY Masina este masina oficiala a Let’s Do It Romania, oferita pentru al 3-lea an consecutiv de TOYOTA Romania (CSR) prin sponsorizare directa de catre concesionarul regional Motor Expert TOYOTA Constanta… este rosie, porneste si cu cheia in buzunar,  consuma si putin ( uneori am impresia ca este stricat ceasul de la rezervor ca nu se misca, eu cred ca masinuta asta consuma si aer de are consumul asa de mic )… si am primit si rezervorul plin!  I LOVE TOYOTA CONSTANTA!

( Articolul complet si galerie de imagini la urmatorul link: click! )

 

 

Recunosc, am inceput ziua aceasta intr-o stare de disperare, neobisnuit sa nu am totul sub control, cei care ma cunosc stiu despre ce este vorba; iar in momentul in care am crezut ca voi pierde aceasta lupta cu vremea de afara, am invatat ce inseamna echipa, ce inseamna vointa comuna a oamenilor si faptul ca vointa celor din jur este uneori mai puternica si mai constructiva decat a mea.

Sunt Vocea si Imaginea Let’s Do It Romania in Constanta si Marea Neagra, dar voluntarii sunt sufletul si cauza acestui proiect, motorul care anima cel mai mare proiect de implicare sociala din Romania si din Constanta, EVER!

 

Vreau sa multumesc voua tuturor: tuturor companiilor implicate, tuturor scolilor si liceelor, tuturor voluntarilor, tuturor colegilor din presa locala si nationala si tuturor acelora care au facut posibila actiunea Let’s Do It Romania in Constanta si Marea Neagra in 28 Septembrie 2013 si in ceilalti ani.

Pentru acest gest de daruire, de implicare sociala, de exemplu personal de civism, noi, cei din Echipa Nationala Let’s Do It Romania si ceilalti voluntari din tara, credem cu tarie ca meritati superlativul in voluntariat: RESPECT Constanta!

 

PS: Acest articol se doreste o imagine de cadru din cumulul de intamplari si actiuni ce au fost stocate de echipa LDIR Constanta si are ca scop exemplificarea implicarii active a unor sponsori si a modului in care LDIR reuseste o simbioza intre CSR si Voluntariat. Companiile alese in acest articol si in discutie sunt expuse aleatoriu si nu fac parte din campania individuala de PR sau Strategie de imagine a LDIR. Discutiile si intamplarile din acest articol sunt reale.

Rugam ca si celelalte companii ce doresc sa ne scrie experienta acestora in cadrul actiunii Let’s Do It Romania sa ne scrie la adresa: [email protected]

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

One thought on “RESPECT Constanta! Let’s Do It, Romania 28 Septembrie Ziua Nationala a Curateniei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *