Be the change you want to see in the world

In data de 25 Septembrie, in jur de 06:30 dimineata, ne-am trezit, 8 oameni optimisti si plini de voie buna sperand din tot sufletul ca actiunea ce tocmai statea sa inceapa o sa fie un bun prilej ca sa vedem ca, desi lucrurile merg prost la noi in tara de ceva vreme, prin altruism si putina bunavointa se poate face ceva bun pentru tara asta, sa dam un exemplu bun de urmat pentru viitoarele campanii de acest gen.


Locuind si muncind in Bucuresti, si vazand pe site ca sunt foarte multi voluntari inscrisi in zona asta, am hotarat de comun acord sa mergem si sa colectam deseuri undeva intr-un sat din Prahova (nu conteaza numele, o sa evit sa dau date concrete pentru ca nu asta e scopul mesajul meu), deoarece in zona aceea inca erau locuri de deseuri nealocate, si asta cu doar 2 zile inainte de demararea actiunii.

Zis si facut, am plecat in jur de 08:00 catre locul ales de noi,echipati cu de toate, masini, gps,saci,manusi,bine dispusi si hotariti sa facem treaba buna. Pe drum, in timp ce treceam prin diferite sate, un sentiment de bucurie s-a infiripat in noi vazand copii si oameni care incepusera deja operatiunea de colectare a deseurilor, in ciuda faptului ca ceasul de-abia arata 09:00 dimineata. Dupa multe peripetii, mers pe “coclauri” pentru ca ni s-a parut ca gps-ul ne duce pe un drum ocolitor, si pe baza hartii am ales drumul optim :), am ajuns si noi in localitatea cu pricina in jur de ora 10:00 dimineata.

Am mers la primarie sa ne inregistram si sa vedem exact cum o sa decurga in continuare actiunea pe care noi eram gata sa o incepem. Primarul un tip la vreo 45-50 de ani, ne-a anuntat pe un ton voios ca ei au inceput deja actiunea de la 08:00 dimineata si ca tocmai ce au terminat-o :)) si ca, masina de gunoi care tocmai trecuse pe langa noi era ultima din ziua respectiva care mai colecta gunoaiele. Ramasi cu gura cascata, n-am avut curajul sa ii zicem ca totusi s-a terminat cam repede treaba pe acolo, din moment ce planul actiunii stabilit la nivel national era ca, intre 09:00-15:00 sa se faca curatenie, urmand ca abia apoi sa se faca colectarea gunoaielor. Dupa ce ne-a urat bafta, a plecat omul nostru catre casa, pesemne ca avea ceva important de facut, nu inainte de a incerca sa ne ajute sa gasim exact locul nostru pe care trebuia sa il curatam, gps-ul nu a fost in stare sa ne indice o ruta catre coordonatele luate de pe site pentru zona respectiva.


Intr-un final am dat peste locul nostru si ne-am pus pe treaba deoarece era plin de gunoaie.

Am ramas surprinsi de cate mizerii am gasit aruncate acolo, aveai impresia ca era o groapa de gunoi, desi am intrebat oamenii de pe acolo si ne-au zis ca groapa de gunoi e in alta parte :)). Dupa vreo 3-4 ore de munca in care chiar ne-am dat toata silinta sa curatam cat mai bine locul ala, in ciuda faptului ca aveam nevoie de vreo saptamana pe putin ca sa curatam toata zona, am terminat sacii nostri(aveam 80 de sacii 120 L si inca vreo 6-7 sacii de rafie pentru sticle si alte deseurii mai grele). De primit alti saci nu se punea problema, la ora aia cred ca primaria era pustie :)). Singura dilema era ca e o sa facem noi cu mormanu’ ala imens de sacii? Unde il ducem, si mai important, cu ce il ducem?

Norocul nostru a fost ca prin zona a trecut un nene cu un tractor care avea atasata o remorca din aceea mare, tin eu minte ca astea se folosesc pentru a transporta cartofii toamna dupa ce sunt culesi. Am dat cu el la pace si pana la urma ne-am inteles sa incarcam sacii si sa ii ducem la groapa de gunoi a satului folosind tractorul lui(am umplut remorca pana la refuz incat la un moment dat am crezut ca nu o sa incapa in ea toti sacii nostri). Si uite asa am reusit ca in jur de ora 4 sa terminam si noi treaba .

Ce ne-a socat cel mai mult a fost faptul ca, pe drumul catre groapa de gunoi, erau la deseuri cu duiumul, cred ca trebuia sa participe la actiunea asta tot satul ca sa se faca curatenia cum trebuie. Alt lucru destul de trist pe care l-am remarcat la fata locului, e ca oamenii te vad ca faci curat, te intreaba daca esti platit sa faci curat dupa ei :), cand aud ca nu, se intorc cu spatele si pleaca fara sa de-a o mana de ajutor, practic nu exista deloc simt civic.

Am simtit pe propria piele ce senzatie de neputinta te incearca in momentul in care vrei sa faci ceva bun, in primul rand pentru tine, si apoi si pentru tara ta, si sa nu ai pe cine sa te bazezi. Oare nu exista in tara asta nici macar 1% oameni,asta inseamna in jur de 200000 de persoane, carora sa le pese de mediul inconjurator si de faptul ca singuri ne taiem craca de sub picioare prin indiferenta cu care tratam acest subiect. Oare copii nostri vor mai avea parte de paduri verzi unde se respire un aer curat si rauri limpezi in care sa isi oglindeasca viitorul? Imi pare tare rau ca actiunea asta nu a reusit sa mobilizeze mai multi oameni, am ramas surprins sa vad ca pana si prieteni foarte buni de ai mei au desconsiderat aceasta actiune, au denigrat-o si traiesc cu impresia ca Romania isi merita soarta pe care o are in momentul de fata, pentru ca, noi romanii, suntem o natie de cocalari, pitipoance, inculti si needucati.


Nu am reusit ca construiesc o pledoarie care sa demonstreze prin fapte ca modul lor de perceptie este total gresit, desi mi-am dorit foarte mult ca acesta actiune sa fie incununta de succes, ca sa o pot da drept exemplu ca pana si noi, romanii, in ceasul al 12-lea ne putem destepta si ne putem lepada de moravurile proaste mostenite, presupun ca din comunism, si nu o sa mai luam in deradere actiuniile de acest gen si pe cei care participa la ele.


Nu mai stiu unde am auzit expresia asta, dar se potriveste de minume cu mesajul pe care as vrea sa il transmit tuturor “BE THE CHANGE YOU WANT TO SEE IN THE WORLD”(traducerea lui in romana cred ca i-ar diminua din profunzime).


PS: Multumesc mult prieteniilor care care au fost alaturi de mine sambata si au dat o mana de ajutor, si nu s-au suparat pe mine ca i-am trezit cu noapte in cap :) si le-am perturbat somnul de frumusete :)).


Cu respect,

Andrei.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

One thought on “Be the change you want to see in the world

  1. cred ca aia cu “be the change you want to see in the world” e luata din prison break,ultimul sezon..asta scria pe mormantul lui scotfield

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *