Voluntariatul presupune respectarea valorilor europene

Noi ne-am gândit să facem ceva diferit și să promovăm mai activ și într-un mod practic valorile europene. Și dacă nu prin voluntariat, atunci cum altfel? Având experiența ultimilor doi ani de zile  (în care, elevii liceului nostru s-au implicat cu multă bucurie și devotament în proiectul “Let’s do it, Romania!”), am hotărât că cea mai bună alegere este să participăm și în acest an la această acțiune. De asemenea, am fost motivați și de faptul că, pe 12 mai, Romania s-a alăturat Bulgariei, Republicii Moldova și Turciei, cele patru țări organizând în aceaași zi, Ziua Curățeniei Naționale.

Astfel , ne-am trezit de dimineață, iar la ora 9 eram deja pe Măgura străngând gunoaiele. Ce pot sa zic? A fost ceva inedit! Poate unii se vor întreba ce legătura are voluntariatul și participarea noastră la ”Let’s do it, Romania!” cu valorile europene. Atunci o să vă întreb: se poate face voluntariat adevărat alt undeva, în afara democrației? Ai libertatea de a alege pentru tine însuți, „nesilit de nimeni”? Faptul că noi am dorit să participam ca un grup organizat, nu arată oare, tocmai unitatea și solidaritatea? Cum altfel am fi reușit să ne încadrăm în această tipologie, a voluntarului, dacă nu consideram egali pe tot parcursul activității? Și, ce am arătat noi astăzi? Am oferit un exemplu, am dorit să facem ceva pentru natură, am promovat toleranța față de aceasta și tot ce ne oferă ea.

A fost frumos, am muncit, am ecologizat, ne-am distrat. Ne-a bucurat implicarea și dăruirea voluntarilor, dorința sinceră de a face ceva bun pentru natură, pentru oameni, pentru ei înșiși. Știu că într-un interviu, fusesem întrebați dacă ni se pare că Romania, comparativ cu celelalte țări europene, se confrunta mai mult cu problema „gunoaielor”, și cât de conștienți și implicați sunt românii în această privință? Răspunsul nostru a venit simplu:
Da, din păcate considerăm acest lucru. Însă asta nu înseamnă că lucrurile nu pot să fie schimbate. (Ca să folosesc o expresie istorică) nu înseamnă că România nu se mai poate alinia acum, la istoria Europei. Anul acesta am fost plăcut surprinși când am realizat că, la sfârșitul zilei strânsesem doar jumătate din efectivul sacilor cu care eram noi obișnuiți, în anii precedenți. Este un pas inainte. Încetul cu încetul, lucrurile o să se schimbe datorită conștientizării, voluntariatului, sentimentului de solidaritate, unității cu natura (pentru că se observă deja o mișcare tot mai amplă de întoarcere la natura), a toleranței. Ce putem face noi elevii? Să luăm parte la astfel de activități, să ne însușim astfel de valori, să învățăm să trăim conform lor și să le promovăm.
Noi credem că ce am reușit să facem în acest mod, a fost un început destul de bun :)

Submitted by Vlasie Madalina

178932_377099052326589_100000794936562_1006244_749156324_n

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *