Românii reciclează doar 8% din bateriile folosite, iar în 2016 ținta este de 45%

Românii aruncă în fiecare an la gunoi peste 50 de milioane de baterii și acumulatori uzați, conform Asociației Sistemului Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB). În anul 2016, ținta de reciclare a acestui tip de deșeuri este de 45%.

Bateriile și acumulatorii aruncați reprezintă aproximativ 1.150 de tone de deșeuri cu conținut mare de metale grele. Normele europene prevăd că aceste deșeuri trebuie reciclate în mod responsabil, în caz contrar, România riscă penalizări.

În 2015 au fost reciclate aproximativ 100 de tone de baterii, adică 4,5 milioane de bucăți. “Cu toate acestea, aproximativ 1.150 tone de deșeuri periculoase de baterii și acumulatori ajung în continuare, anual, în cele 110 depozite neconforme, dar și în cele peste 3.500 depozite ad-hoc neautorizate din țară, determinând poluarea mediului înconjurător și riscuri majore asupra sănătății populației”, declară reprezentanți ai SNRB.

Mai mult, organizația consideră că ținta de reciclare pentru 2016, adică de 45%, va fi ratată, fapt care va avea un efect negativ asupra accesării de fonduri europene.

Soluțiile SNRB pentru a încerca să îmbunătățească cifra de reciclare sunt: sporirea numărului punctelor de colectare aflate la dispoziția populației şi dezvoltarea Hărţii Interactive, aplicație care detectează automat locaţia vizitatorului online şi propune cele mai apropiate puncte de colectare de acesta.

Autor: Florina Mirică

Surse articol: Agerpres, Adevărul.ro, Economica.net

Surse foto: Sursa 1

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

2 thoughts on “Românii reciclează doar 8% din bateriile folosite, iar în 2016 ținta este de 45%

  1. Buna seara,
    unde pot recila, in arges antigelul si alte fluide toxice de la automobil?
    Exista vre un website informativ pentru asa ceva, mai ales ca se inmultesc automobilele pe zi ce trece?
    O seara buna!
    Dinca Paulian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *