Proiect ambitios de scoala verde

Reading Time: 2 minutes

Exemplu de scoala eco in Marea Britanie

Situata în Wakefield, un oras la vest de Yorkshire, Scoala primara Magna Sandal este parte dintr-o comunitate multi-culturala. Zona de sud-est a orașului este foarte importanta din punct de vedere istoric, fiind locul bătăliei de la Wakefield din timpul Războiului celor doua Roze. Prima cladire a scolii a fost construita în 1890, cu cărămidă roșie tipic victoriană, un element specific in regiune, cu terase și coșuri. Ulterior, in timpul renovarii, aceleasi cărămizile au fost refolosite de catre arhitecti, care le-au inglobat în noul design contemporan, pentru a reprezenta istoria școlii și a regiunii.

Initiativa de a restaura aceasta scoala a aparut in anul 1997, a o parte a proiectelor propuse de guvernul laburist in incercarea de a îmbunătăți societatea la începutul secolului 21, prin ambitiosul program de investiții numit “Construirea de Scoli pentru Viitor” (Building Schools for the Future).

Scoala Magna Sandal este unul dintre puținele exemple de succes din programul BSF, după ce a primit 5,5 milioane de lire sterline pentru a produce o școală care exemplifică durabilitate în mediul educațional și oferă un mediu pozitiv pentru copiii din Wakefield.

Problemele cu care se confrunta școala includeau lipsa spatiului. Spațiu în aer liber era limitat, iar clădirea si terenul din jur prost intretinute. Sistemul de încălzire producea costuri mari, datorita inaltimii mari a plafonul în sălile de clasă și placile de ardezie de pe acoperis erau frecvent furate. Demolarea vechii cladiri a început în aprilie 2009, iar acest lucru a creat spatial necesar pentru noua școală. Clopotul a fost una dintre cele câteva aspecte ale clădirii originale care a ramas neatins, fiind plasat in noul turn al scolii, precum si caramizile rosii ce au fost folosite la nivelul inferior al cladirii.

Pana in octombrie 2010, cand scoala a fost oficial redeschisa, cursurile au continuat in sali improvizate, copii pregatindu-se pentru deschiderea cea mare, cand se sarbatoreau si 120 de ani de la prima inaugurare a scolii.

Desi lucrarile efective nu au inceput pana in 2009, conceptual pentru renovare dateaza din 2003, cand un grup de arhitecti au dezvoltat un concept de “scoala model”, cu un design nou. Expunerea directa a caramizilor si a instalatiilor de tevi, fara un strat de tencuiala este o modalitate de minimizare a costurilor, si o oportunitate de a arata copiilor cum “functioneaza” scoala. Au fost alese cu grija materiale tratate, pentru a fi rezistente la conditiile climatice,

iar spatial a fost reimpartit, si astfel create mai multe sali de curs. De asemenea ferestrele au fost repozitionate mai jos, pentru ca salile sa poate fi laminate prin lumina solara mai multe ore pe zi, si pentru ca elevii , majoritatea copii cu varsta intre 9 si 11 ani, sa poata ajunge la nivelul ferestrei pentru a privi peisajul.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *