Prima stradă solară din lume a fost inaugurată în Franța

Prima stradă solară din lume a fost dată în funcțiune la sfârșitul lunii decembrie în Normandia, Franța. Drumul care traversează comuna Tourouvre este acoperit de 2.800 de metri pătrați de panouri fotovoltaice. Electricitatea generată ar trebui să lumineze străzile unui oraș de 5.000 de locuitori, conform spuselor companiei care a realizat proiectul.

Drumul, numit Wattway, a fost inaugurat de ministrul Ecologiei, Ségolène Royal, care a anunțat la începutul anului trecut că în Franța se vor construi 1.000 de kilometri de străzi și autostrăzi solare în următorii cinci ani. Despre asta am scris și noi pe blog.

france-solar-roads-2

Proiectul va fi testat pe o perioadă de 2 ani. În ciuda scăderii prețului siliciului, o componenta principala a celulelor fotovoltaice, costul unui astfel de proiect este încă foarte mare. Lucrările au costat 5 milioane de euro, iar prețul acestora a fost acoperit de o subvenție de stat.

Proiectul șoselelor solare este denumit Wattway și aparține grupului frances Colas, specializat în proiecte de infrastructură. După cinci ani de cercetări, grupul Colas a anunțat invenția unei suprafețe de drum foarte rezistentă, făcută din celule solare.

În timp ce costul panourilor solare scade, tot mai multe aplicații interesante și inovative vor fi create în locuri în care nici nu ne gândim, explică Piers Barnes, cercetător la Imperial College din Londra.

O idee asemănătoare a fost aplicată și în Olanda, unde în 2014 a fost dată în folosință o pistă de ciclism de 70 de metri acoperită de panouri solare.

Sursa: Independent.co.uk

Sursa foto: Sursa 1, Sursa 2

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

3 thoughts on “Prima stradă solară din lume a fost inaugurată în Franța

  1. Efectele negative ale de tip oglinda care incalzesc atmosfera nu au fost luate in calcul! E o initiativa care poate duce la exploatarea pe scara larga a energiei verzi, dar ramane de vazut ce efecte va avea asupra mediului.

  2. Viitorul suna promitator doar cand te gandesti ca altii se hazardeaza la ceva inovativ, fara zgarcenie. Macar sa putem admira “capra vecinului”, daca noi nu ne putem permite sa avem macar 1000 km de autostrada si atat, in plus, in urmatorii 5 ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *