Merele stricate, folosite la producerea bateriilor cu sodiu

Merele din supermarketuri care sunt lovite și putrezesc prea repede pot fi acum folosite la producerea bateriilor.

Cercetătorii de la Karlsruhe Institute of Technology din Germania au găsit o metodă de a transforma merele stricate într-un material activ pe bază de carbon folosit la producerea bateriilor cu sodiu. Descoperirea lor ar putea revoluționa industria sistemelor de stocare a energiei.

Rotten-Apple-Hard-Carbon-Sodium-Ion-Batteries-889x592

Fructele sunt lăsate să se usuce, transformându-se astfel într-un produs din “carbon dur”, cu proprietăți electrochimice foarte bune, folosit pentru electrodul negativ al bateriei. Cercetătorii l-au încărcat și descărcat de 1000 de ori, fără ca produsul să sufere degradări semnificative.

Materialul folosit pentru electrodul pozitiv al bateriei este format din mai multe straturi de oxizi de sodiu. Acest material activ înlocuiește cobaltul din bateriile comerciale cu litiu.

Bateriile cu sodiu reprezintă o alternativă eco și mai ieftină a bateriilor cu litiu, la fabricarea cărora se folosesc materiale scumpe și periculoase pentru mediu, precum cobaltul. Echipa de cercetători speră ca în viitor bateriile cu carbon din materiale organice să fie folosite la încărcarea telefoanelor, laptopurilor și chiar a mașinilor electrice care necesită mai puțină energie.

Autor: Florina Mirică

Surse articol: Science Daily, InhabitatWaste Management World

Surse foto: Sursa 1, Sursa 2

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *