Lupta impotriva poluarii. Ce tari sunt in top?

Deşi poluarea mediului înconjurător este generată şi de cauze naturale cum ar fi erupţiile vulcanice sau incendiile în zone forestiere, în cea mai mare parte este cauzată de acţiuni ale omului. Se observă creşterea nivelului de poluare în locurile populate, oamenii contribuind semnificativ la degradarea mediului. Trebuie să fim conştienţi de efectele negative ale poluării şi să luăm măsuri pentru stoparea distrugerii şi menţinerea planetei curată.

 

Două organizaţii internaţionale care militează pentru protecţia mediului – Blacksmith Institute şi Green Cross realizează an de an studii şi rapoarte, analizând problemele de poluare toxică, la nivel global. În acelaşi timp ei identifică şi implementează planuri de curăţare a unora din cele mai poluate locuri din lume, proiectele lor salvând vieţi, îmbunătăţind starea de sănătate din comunităţi şi contribuind la refacerea mediului.

 

Raportul din 2014 este al nouălea în seria de rapoarte anuale realizate de cele două organizaţii, primul astfel de raport fiind din 2006. Dacă în 2006 şi 2007 realizau topul celor mai poluate locuri din lume iar în anii următori realizau topul celor mai grave probleme de poluare toxică, studiul din 2014 este puţin mai optimist, este realizat un top cu 10 din ţările unde se lupta cu success împotriva poluării toxice, în lista de mai jos acestea fiind listate în funcţie de regiune.

 

85bedad931ac1f495ae726a2fd2e4017•       Ghana, Agbogbloshie: incinerarea periculoasă a deşeurilor electronice a fost înlocuită cu reciclarea asistată mecanic

Reciclarea deşeurilor electronice este o sursă importantă de venit pentru localnicii din Agbogbloshie, o suburbie a oraşului Accra, capitală Ghanei. Localnicii ard plasticul sau demontează cu mâinile goale produse electronice uzate, importate în special din Europa, proces care este dăunător atât pentru mediu, cât şi pentru sănătatea muncitorilor. Acum, cu ajutorul unor maşini, metalele sunt extrase într-un mod mai sigur şi mai eficient.

 

28ba9a03baa13677637a1ded2e232dfb•      Senegal, Thiaroye Sur Mer: înlocuirea obiceiului letal de reciclare a plumbului din baterii cu grădini hidroponice profitabile

Intoxicarea acută cu plumb, o afecţiune rară care necesită o expunere prelungită de zi cu zi la plumb, a luat vieţile a 18 de copii mici din Ngagne Diaw, în interval de câteva luni. Femeile din comunitate, spărgeau baterii plumb-acid uzate şi topeau plumbul din ele pentru a îl extrage şi revinde. Fumul şi praful generate de procesul de topire au contaminat comunitatea, ducând la moartea unor copii şi afectarea stării de sănătate a altora. Partenerii şi finanţatorii proiectului, împreună cu guvernul senegalez, au decontaminat satul de plumbul, atât de toxic şi au instruit femeile în agricultura hidroponică, oferindu-le o alternativă sănătoasă că şi loc de muncă.

 

52401f12fb7cca3a1795cacf14183c3a•       Peru: noi legi împortiva poluării solului şi propuneri de remediere

Peru este un stat minier. Este unul dintre principalii producători de aur, argint, cupru şi chiar ulei, la nivel global. Timp de decenii aceste, au existat foarte puţine reglementări de mediu în aceste industrii extractive, rezultând mii de locuri contaminate. Peru începe să ia măsurile necesare pentru a se asigura că exploatarea resurselor nu lasă o moştenire toxică ireparabilă, mediului şi peruanilor. Recent, în Peru, guvernul a introdus printre primele standarde ale calităţii solului, între ţările din America Latină. Aceste standarde reglementează nivelul de emisii toxice rezultate din industriile extractive şi oferă un cadru legal pentru a se începe depoluarea locurilor contaminate.

 

d7508c50f3c145a3f1a34a0f24128d9d•       Uruguay, Montevideo: decontaminarea zonelor poluate cu deşeuri electronice, astfel încât să nu fie necesară relocarea polulaţiei

Localnicii cu venituri mici din Montevideo, incinerează deşeuri electronice şi cabluri electrice, pentru a obţine şi vinde cupru. Prin arderea deşeurilor electronice, cunoscute şi sub denumirea de “e-deşeuri”, localnicii au creat în comunitate zone în care nivelul de contaminare cu metale grele şi alte toxine este atât de înalt, încât devenise periculos pentru sănătatea oamenilor. Global Alliance on Health and Pollutionîmpreună cu reprezentanţi ai oraşului Montevideo au colaborat pentru identificarea şi remedierea câtorva dintre zonele cu cele mai ridicate nivele de toxicitate din oraş.

 

ff5d5cf465d4c6b1197f451c3ff93e85•      Mexico, Mexico City: transformarea unei rafinării de petrol contaminate într-un parc, de care se bucură peste un milion de vizitatori pe an

O rafinărie din centrul capitalei Mexicului a eliminat în aer plumb, benzen şi alte metale grele timp de 58 de ani, fiind şi acesta unul din factorii pentru care în trecut oraşul era considerat “cel mai poluat oraş din lume”. Pământul rafinăriei conţinea toxine până la câţiva metri sub suprafaţă, iar apa din subteran era la rândul ei contaminată. Guvernul din Mexic, cu sprijin din partea unor universitati şi instituţii din industria petrolieră, au reabilitat cu succes zona. Astăzi, pe locul fostei rafinării, găsim unul dintre cele mai iubite parcuri din Mexico City.

 

d19fa5a3a213c7474b5886a0664a760e•      Indonesia, Cinangka: decontaminarea terenului de fotbal care era plasat pe locul unde fusese un depozit ilegal de baterii de plumb, reducând dramatic expunerea copiilor la deşeuri periculoase

Localnicii demontau baterii auto în curtea caselor, topeau plumbul şi aruncau resturile în diferite locuri. Nivelul de contaminare al solului pe care se află terenul local de fotbal, era de 500 de ori mai ridicat faţă de limita maximă admisă pentru zonele rezidenţiale, valoarea limita admisă fiind de 400ppm. În urma unui proiect încheiat în aprilie 2014, pământul poluat a fost încapsulat, astfel fiind prevenită împrăştierea materialelor toxice. Acum, copii pot folosi terenul în condiţii mai sigure. Prin acest proiect pilot s-a dovedit fezabilitatea şi renatbilitatea metodei de curaţare a solului, deschizându-se calea spre intervenţii similare în alte aşezări.

 

7097e70bbe2b28a4a24c79231faa5b1d•       Philippines, sistemul de rauri din orasele Marilao, Meycauayan si Obando: Curăţarea folosind sisteme de filtrare cu zeolit şi probiotice

Un centru major pentru acvacultură, sistemul de râuri din oraşele Marilao, Meycauayan şi Obando este de asemenea foarte poluat de apă reziduală netratată, rezultată în urmă proceselor de reciclare a bateriilor uzate, rafinare a metalelor preţioase, tăbăcire a pielii etc. Probele de apă prelevate indică un nivel îngrijorător de cadmiu, cupru şi plumb. Un proiect de patru ani sponsorizat de HSBC şi realizat de Institutul Blacksmith, în cadrul proiectului “Pure Earth” este testarea unui sistem inovativ de filtrare a apei în lacuri, îmbunătăţirea sistemului de monitorizare a calităţii apei, instruirea pescarilor pentru a îi implica în procesul de curăţare, informarea şi educarea comunităţii.

 

a4b32dbb91d948214156f3edb14c158f•       Vietnam, Dong Mai: înlăturarea intoxicaţiei cu plumb dintr-un sat contaminat pentru doar 20$ de persoană

În trecut oamenii din Dong Mai se ocupau cu mestesugăritul, dar în ultimele decenii aceştia s-au îndreptat din ce în ce mai mult înspre reciclarea bateriilor şi topirea plumbului. Cei 2600 locuitori au plătit un preţ prea mare pentru această activitate toxică, în comunitatea lor înregistrându-se un nivel ridicat de boli respiratorii şi boli psihice.

Proiectul de curăţare a demarat lent datorită bugetului limitat, însă autorităţile locale au fost convinse să se implice în decontaminarea satului. În mai puţin de un an, nivelul de plumb din sângele locuitorilor a scăzut cu 30% şi este într-o continuă scădere, bugetul întregului proiect fiind de 60.000$, suma care include pe lângă curăţarea propriu-zisă şi realizarea materialelor educaţionale şi testarea localnicilor.

 

c2d95d62451011d02f4b8594fea5b085•      Fostul URSS, Siberia, regiunea Tomsk: Identificarea a sute de mii de tone de pesticide vechi, dar încă toxice

După prăbuşirea URSS sute de mii de tone de pesticide toxice precum DDT, lindan şi alte pesticide organoclorurate, au fost îngropate în diferite zone sau uitate în mii de depozite abandonate din zona, fără a se ţine o evidenţă a acestora. În ultimii douăzeci de ani, pesticidele au eliminat toxine în apele din apropiere şi în sol. Un parteneriat larg, între un număr mare de organizaţii şi asociaţii colaborează cu un grup local de experţi din Siberia pentru a identifica aceste locuri toxice, astfel încât să poată fi decontaminate. Procesul de curăţare propriu-zisă este planificat pentru 2015. În lume, există numeroase astfel de locuri în care sunt stocate pesticide, acţiunea din Tomsk fiind un exemplu de soluţie fezabilă şi eficientă din punct de vedere al costurilor pentru identificarea şi eliminarea acestor substanţe toxice.

 

01e4479d7567732447ea81c3b51b51e7•       Kirghistan, Mailuu-Suu: instalarea filtrelor de apă îmbunătăţeşte calitatea vieţii localnicilor, în timp ce copiii sunt implicaţi într-o campanie educaţională

Minele de uraniu, desfiinţate după căderea URSSului, au lăsat o moştenire periculoasă în oraşul Mailuu-Suu; acesta fiind doar una din multe comunităţi similare din regiune. Metalele grele şi radionuclizii din cele 23 de bazine de decantare, aflate în apropiere, au migrat în sistemul de apă al oraşului. Unul din cinci adolescenţi prezenţa tulburări ale sistemului imunitar. A fost implementat un proiect care viza reducerea expunerii localnicilor la aceste substanţe dăunătoare prin instalarea filtrelor de apă în şcoli şi grădiniţe, măsurarea nivelul de radiaţii în case iar unde era cazul au instalarea de scuturi împotriva radiaţii, doar în cazuri extreme, locuitorii fiind relocaţi. În plus, cei care se încadrau în grupe cu grad înalt de risc, îndeosebi copiii şi adolescenţii au fost testaţi şi populaţia a fost educată asupra riscurilor legate de bazinele de decantare.

Probele de apă prelevate din şcolile unde au fost instalate filtre indică un conţinut de uraniu cu 48%-65% mai mic decât înainte. Analizele de sânge efectuate adolescenţilor, la 40 de zile după instalarea filtrelor de apă indică, de asemenea, o îmbunătăţire semnificativă. Cu toate acestea, extinderea acestor eforturi este în prezent blocată din cauza lipsei de fonduri.

 

Lista proiectelor implementate cu succes este lungă, marea majoritate a acestora fiind implementate în ţări din lumea a treia. În prezent, pe lista sunt şi o serie de proiecte în zone poluate din Europa de Vest şi Asia Centrală. Copşa Mică, cunoscut că fiind cel mai poluat oraş din Europa în anii ‘90, şi-a făcut loc pe această lista, alături de aproape 30 de oraşe din Rusia.

 

Cele 10 poveşti de succes menţionate sunt un exemplu care dovedesc că în ciuda tuturor obstacolelor şi resurselor materiale limitate, lucrând împreună putem îmbunătăţi calitatea vieţii şi mediului, chiar şi în cele mai poluate locuri.
Surse articol: sursa 1, sursa 2, sursa 3

 
Realizat de: Catalina Boboc

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

One thought on “Lupta impotriva poluarii. Ce tari sunt in top?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *