Let’s do it, Romania! chiar schimba mentalitati si atitudini



Am auzit voci care sustin ca munca voluntarilor Let’s do it, Romania! este in zadar, ca nu are sens sa adunam gunoaiele altora, ca oricum se vor strange alte gunoaie la loc, ca oricum exista persoane platite sa faca aceasta treaba si lista poate continua. Pentru asemenea “carcotasi” spunem, inca o data, ca scopul nostru nu este legat strict de adunarea gunoaielor, ci de schimbarea unei asemenea mentalitati, de schimbarea atitudinii, tocmai pentru a nu mai fi nevoie de asemenea actiuni pe viitor. Desigur ca nu depinde numai de noi, dar impreuna putem pune lucrurile in miscare.

Ca sa vedeti ca nu sunt doar vorbele unor voluntari idealisti, iata ce ne-a scris domnul profesor Liviu Ifrim de la Grupul Scolar “Nicolina” din Iasi, imediat dupa incheierea actiunii de curatenie:

…Si daca imi permiteti, cateva consideratii legat de aceasta activitate:

-elevii au fost profund impresionati de starea de poluare a mediului, acuzand iresponsabilitatea, nepasarea si lipsa unei educatii elementare ale celor care au depus asemenea cantitati de gunoi in padure;
-prin implicarea lor, a elevilor, actiunea a avut un puternic caracter educativ, dincolo de avantajul curatirii efective a mediului;

-intrucat elevii nostri sunt destul de mari, ei au pus, evident, si intrebari cu privire la responsabilitatea autoritatilor locale in directia protejarii mediului, ceea ce pe noi profesorii ne ajuta sa le dezvoltam mai usor si mai eficient spiritul civic si necesitatea de a intra in dialog cu aceste autoritati;
Au fost ridicate si cateva “mingi la fileu” de care cu totii ar trebui sa tinem cont si pentru care ar trebui sa gasim solutii impreuna:
Pe de alta parte, faptul ca am participat la strangerea, nu a unor resturi lasate de turisti certati cu educatia, ci a unor cantitati de gunoi menajer sau de resturi de materiale de constructii, ne obliga sa credem ca cei din localitatea Pietrarie nu au servicii de salubritate, ceea ce denota o condamnabila lipsa de responsabilitate atat din partea Primariei de care localitatea apartine, cat si din partea Prefecturii Iasi. Este trist ca tu, profesor, sa auzi copiii discutand intre ei la intoarcere: “Si ce-i cu asta? Noi le-am strans azi gunoiul, dar daca vii peste o luna, ai sa vezi ca astia (localnicii) or sa faca iar mormanele aici sau daca nu aici, in alte locuri din padure. Pai daca nu-i vede nimeni!” E trist! Si e trist pentru ca au dreptate. Personal, consider ca actiunea “Let’s Do It, Romania!” isi va fi atins cu adevarat scopul abia atunci cand, prin mijloacele care nu cred ca ii lipsesc, va reusi sa sensibilizeze Ministerul mediului, Prefecturile si primariile in adoptarea unor masuri ferme de protejare reala a mediului, de asigurare a unor servicii obligatorii de salubritate pentru populatie si nu in ultimul rand, de responsabilizare chiar a localnicilor prin campanii de informare sau prin masuri administrative menite sa limiteze actiunea lor distructiva.
In final, concluzia este: “Dincolo de aceste cosideratii, in numele elevilor si cadrelor didactice de la Liceul “Nicolina”, adresez felicitari echipei de coordonare a “Let’s Do It, Romania!”, pentru initiativa si pentru taria de a crede ca trebuie si ca putem trai intr-o tara mai curata! Mai curata prin noi toti, pentru noi toti.
si, mai mult,
ca sa vedeti ca acest lucru frumos incepe sa dea roade, noi, cei de la Nicolina am hotarat sa repetam actiunea in zona din apropierea scolii noastre, imediat ce se incheie campania de testare initiala a elevilor. Am pastrat 5 saci mari de la Antibiotice (mea culpa!), tocmai in acest sens. Fireste vom avea si saci mai mici iar in zona vom gasi destule tomberoane in care sa punem gunoiul strans. Pe de alta parte, cu acordul si spre bucuria copiilor, am dori ca in lunile februarie sau martie, cand se fac plantari, sa participam si la o actiune de plantat copaci. Ramane sa ne spuna cineva unde anume si, daca primariile au posibilitate, sa ne puna la dispozitie puietii si uneltele necesare. Noi vom fi disponibili si chiar bucurosi sa facem acest lucru. Pentru ca, eu cred ca trebuie sa crestem alta padure, mai frumoasa, mai puternica, atat in clasele scolii, cat si pe dealurile despadurite.
Daca acesti tineri gandesc asa, inseamna ca mai putem spera in indreptarea lucrurilor si asta ne motiveaza sa mergem mai departe.
Multumim!
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

2 thoughts on “Let’s do it, Romania! chiar schimba mentalitati si atitudini

  1. uitati de exemplu la mine in onesti ne-am adunat un grup de 20 de persoane numai ca la noi nu a fost nimeni sa ne spuna cea ce e de facut si totusi am reusit sa ne coordanam unul pe altul ,a fost foarte misto,am avut si noi dezbaterea: chear daca strangem se va face inapoi si la noi si cel mai bine ar fi sa se dea niste amenzi care sa usture mult si bine cum ar fi in germania,in concluzie atata timp cat vor fi oameni care sa nu le pese de mediu vor fi si oameni care vor incerca sa le deschida ochii,felicitari echipei let’s do it romania

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *