Insulele Hawaii pregătite să interzică pungile de plastic


Imaginați-vă un viitor în care mormane nesfârșite de pungi de plastic nu sunt depozitate sub chiuveta din bucătărie, în care ideea unui “colector de saci de plastic” este la fel de demodata ca a unui suport de CD-uri și, unde scena celebra din “American Beauty” determină copii să-și întrebe părinții despre pungile de plastic de altădată.

Pentru Hawaii, un astfel de viitor este cât se poate de aproape. Toate cele patru insule populate din Hawaii au adoptat o lege care interzice pungile de plastic chiar de la controlul vamal, fiind prima insulă din arhipelag care adoptă o astfel de interdicție. (Mai există o a cincea insulă, Kalawao County, care a adoptat această măsură, dar aceasta este izolată și puțin populată.) Pe Marea Insulă, unde consumatorii până anul trecut plăteau pentru pungile de plastic la casele de marcat, interdicția se aplică începând cu 17 ianuarie magazinelor alimentare, restaurantelor și comercianților.

Consumatorii pot opta pentru pungile de hârtie sau să-și aducă propriile pungi reutilizabile. Pungile de plastic sunt în continuare disponibile doar pentru produsele vrac, cum ar fi nucile, peștele, carnea, cereale și mărfurile proaspete.

Insulele vecine, Kauai și Maui aplică deja o astfel de interdicție, urmând ca Oahu, insula cu cea mai mare rată de populare din arhipelag, să li se alăture în iulie 2015.

“Fiind un stat marin, poate, suntem expuși mai direct la impactul poluării cu materiale din plastic și la daunele pe care acestea le produc mediul nostru” a declarat în 2012 Robert Harris, director al filierei Sierra Club Hawaii. “Oamenii din hawaii petrec mult timp în apă sau natură și, prin urmare, pot vedea algele uscate moderne- pungi de plastic- în mediul înconjurător.”

Potrivit Fundației Surfrider, succesul interzicerii pungilor de plastic din Hawaii a venit prin mișcările de la nivel local. Fundația nota că “schimbarea nu a fost una a legislativului de stat, ci a tuturor celor patru Consilii Teritoriale.”

De asemenea, Fundația subliniază faptul că interdicția pungilor de plastic este un prim pas: “dacă statul ar adoptat o taxă pe pungile de hârtie, s-ar reduce și mai mult utilizarea de produse de unică folosință. ”

Sursa articol

Articol tradus de Iulia Dorobantu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *