Francezii construiesc 1.000 de km de autostrăzi din panouri solare

Ministrul francez al Energiei, Ségolène Royal, a anunțat că în Franța se vor construi 1.000 de kilometri de autostrăzi solare în următorii cinci ani. Investiția ar urma să asigure energia electrică pentru cinci milioane de locuitori, adică 8% din populația țării.

Proiectul șoselelor solare este denumit Wattway și aparține grupului frances Colas, specializat în proiecte de infrastructură. După cinci ani de cercetări, grupul Colas a anunțat invenția unei suprafețe de drum făcută din celule solare. Suprafața este una rezistentă, cu mult superioară trotuarelor solare din Amsterdam și din Germania.

„Nu este nevoie să reconstruim infrastructura. Invenția noastră este o suprafață de drum care va fi comercializată sub forma unor dale care se aplică pe drumuri sau parcări. La Chambéry și Grenoble am testat cu succes un ciclu de un milion de automobile sau 20 de ani de trafic normal, iar suprafața nu s-a mișcat”, a declarat Directorul Colas, Hervé Le Bouc.

Drum solar Wattway

Doar folosind lumina Soarelui, un kilometru de drum poate lumina un oraș de 5.000 de locuitori. Dacă suprafața solară ar acoperi un sfert din drumurile Franței, s-ar asigura independența energetică pentu toată țara.

Ideea de drumuri care produc energie este urmată și de alte țări. Anul trecut, în Olanda a fost construită o șosea de 100 de metri lungime, care generează energie. De asemenea, în SUA, un  cuplu face demersuri pentru construirea unui astfel de drum, după o campanie de strângere de fonduri care a avut succes.

Autor: Florina Mirică

Surse articol: Konbini.com, Global Construction Review, TOTB

Surse foto: Sursa 1, Sursa 2

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

2 thoughts on “Francezii construiesc 1.000 de km de autostrăzi din panouri solare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *