Finanțare norvegiană de 1,09 milioane de euro pentru colectarea deșeurilor reciclabile, un proiect al GreenTech SA

Guvernul norvegian, prin Granturile Norvegiene, a co-finanțat cu 1,09 milioane de euro un proiect de colectare a deșeurilor reciclabile implementat de  compania GreenTech SA,  a cărui valoare totală se ridică la 2,3 milioane de euro. Parte din grupul de reciclare Green Group, compania GreenTech este unul dintre cei mai importanți reciclatori de deșeuri PET la nivel european.

Proiectul de finanțare este administrat de către Innovation Norway, cel mai important instrument al Guvernului Norvegian privind dezvoltarea întreprinderilor și a industriei norvegiene.

În cadrul proiectului, au fost achiziționate 35 de camionete pentru colectarea deșeurilor reciclabile, 25 de unități pentru presarea deșeurilor, 4 autoturisme și 25 de motostivuitoare. Proiectul va fi implementat în 23 de orașe din România, cu obiectivul de a prelua 15,210 de tone de deșeuri reciclabile pe an de la diverse categorii de generatori: retaileri, societăți comerciale, locații HORECA, clienți industriali, clădiri de birouri cât și de la populație. În plus, pentru operarea punctelor de colectare menționate vor fi generate minim 70 de locuri de muncă noi.

Noul serviciu de colectare poartă numele SIGUREC MOBIL și integrează sisteme performante pentru colectarea deșerilor. Astfel, toate camionetele sunt dotate cu echipamente de cântărire și operează pe baza unui software inteligent ce înregistrează în timp real tranzacțiile efectuate. În felul acesta, sunt furnizate date clare și precise, precum tipul și greutatea deșeurilor colectate. Astfel, este asigurată transparența și trasabilitatea materialelor către fabricile de reciclare.

Proiectul SIGUREC MOBIL este gândit să vină în completarea sistemelor de colectare separată existente, pentru a acoperi nevoile diverșilor actori din piață. Pe de o parte, autoritățile locale se confruntă cu țintele obligatorii de reciclare, fabricile de reciclare din România sunt încă în situația în care importă deșeuri pentru a funcționa la capacitate maximă, iar generatorii de deșeuri, fie că vorbim de persoane fizice sau juridice, caută soluții care să le asigure o trasabilitate certă către fabricile de reciclare, a declarat Doinița Mihai, Project Manager SIGUREC.

Toate materialele colectate prin SIGUREC MOBIL sunt transportate în fabricile de reciclare din România, partenere în proiect, precum: Greentech, Romcarbon, Greenweee, Greenlamp Reciclare, Greenglass Recycling, Ecopaper, Vrancart, Can-Pack România.

SIGUREC, de la expresia sigur reciclat este un proiect Green Group care s-a dezvoltat în etape, începând din 2012 cu amplasarea unui aparat automatizat în incinta Ministerului Mediului, odată cu semnarea unui Acord Voluntar între Minister, reciclatori și retaileri și ajungând în prezent la un număr de 161 puncte fixe și mobile de colectare în 36 de județe din România.

Programul „Inovare Verde în Industria din România“ face parte din schema de finanțare oferită de Norvegia prin Granturile Norvegiene și vizează creșterea competitivității companiilor ce activează în industria verde, ecologizarea industriilor existente și dezvoltarea spiritului antreprenorial verde prin inovație.

Mai multe informații despre program pot fi găsite pe site‐ul dedicat programului: www.norwaygrants‐greeninnovation.no și pe www.smartrecycling.ro.

Compania Greentech, parte din Green Group, este unul dintre cei mai importanți reciclatori de mase plastice din sud-estul Europei, având instalații de reciclare în România (la Iași și Buzău), dar și în Serbia și Grecia.

GreenTech procesează anual 130,000 de tone de ambalaje PET, din care rezultă aproximativ 95,000 de tone de fulgi PET spălați. Totodată, GreenTech este producător european de top pentru granule rPET destinate uzului alimentar și bandă PET  (produs de legătorie alternativ benzii metalice), cu o capacitate de 18,000 tone/an de granule rPET și 9000 de tone/an bandă PET.

Compania Greentech (www.greentech.ro) a fost înființată  în anul 2002, fiind una dintre primele companii private din România specializată în reciclarea materialelor plastice.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

One thought on “Finanțare norvegiană de 1,09 milioane de euro pentru colectarea deșeurilor reciclabile, un proiect al GreenTech SA

  1. in craiova ajunge acest proiect sunt conducator auto profesionist am lucrat o perioada in germania si am nevoie de un loc de munca.Multumesc pt ca ma-ti inteles.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *