Exemplu de scoala verde: Dai-Nana Haketa, Tokyo

DAI-NANA HAKETA, TOKYO

Grija constanta pentru mediu si societate a unit autoritatile, localnicii si administratia orasului Tokyo pentru a efectua o serie de imbunatatiri scolii Dai- Nana Haketa, o cladire veche de aproximativ 40 de ani.

Astfel, in 2005, școala a fost desemnată să participe în programul finanţat de Ministerul Mediului, și a început renovarea și educația ecologică.  In iulie 2007 lucrarile de renovare a cladirii au inceput, iar in prezent corpurile renovate sunt utilizate ca centru pentru educatie ecologica in regiune.

În scopul de a proteja clădirea de căldura sau frigul din exterior, o metodă de izolare termică exterioară a fost adoptată. Cercevelele ferestrelor au fost îmbunătățite printr-o metodă care să acopere și geamul termoizolant dublu. De asemenea, o  streasină a fost instalată pentru a bloca lumina solară excesivă din timpul verii. Pentru acoperiş s-a optat pentru hidroizolare şi materiale care să contribuie la termoizolare.

Sistemul de încălzire prin pardoseală a fost instalat în sala de gimnastică, în scopul de a îmbunătăți mediul termic şi de a păstra o temperatură joasă, bazată doar pe căldura solară. În timpul iernii, aerul cald acumulat în pod este trimis în spațiul de sub podea, în timp ce vara, caldura provenită din radiațiile de la acoperiș este reflectată şi eliberată în afară. Bateriile solare instalate pe partea de sus a acoperișului reprezintă sursa de alimentare pentru ventilator.

Echipa resposabilă pentru lucrările de renovare s-a declarat deopotrivă mândră şi mulţumită de rezultatul final. La fel elevii şi profesorii instituţiei, care încearcă constant să minimize consumul de energie şi sa utilizeze cat mai mult beneficiile luminii şi căldurii naturale, acum că noile facilităţi ale clădirii le susţin eforturile.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *