Depozite de microplastic găsite în adâncurile oceanelor şi mărilor lumii

5734b88c-4d2b-49cf-a14d-0faaf4cdaeb5-1020x612
Oamenii de ştiinţă cred că au rezolvat misterul unde ajung zeci de mii de tone de mici bucăţele de plastic – şi răspunsul se află în noroiul şi nisipul de pe fundul oceanului.

De curând, Cercetătorii au fost nedumeriţi de faptul că au găsit mai puţin plastic la suprafaţa oceanului decât se aşteptau, dar un studiu făcut de o echipă britanică şi spaniolă concluzionează că sedimentele din adâncime acţioneză ca o chiuvetă pentru acest microplastic.

Analizând mostre din 12 locuri din Oceanul Atlantic, Marea Mediterană şi Oceanul Indian, luate între anii 2001 şi 2012, cercetătorii au descoperit pentru prima dată cantităţi substanţiale de microplastic (ce măsoară mai puţin de 1mm lungime) ce s-au acumulat în sedimente la mare adâncime. Micile fibre au fost găsite la adâncimi de la 300m în Marea Mediterană până la 3000m, la presiuni mai mari de 1000 de ori decât cea de la suprafaţa mării.

Profesorul Lucy Wodall de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, conducătorul lucrării, spune: “Acesta este doar vârful Iceberg-ului, Fibrele sunt omniprezente în oceanele noastre şi par a fi destul de abundente în comparaţie cu studii care au analizat lucruri similare. Mesajul principal al lucrării este destul de simplu: Fibrele de plastic se află acolo (pe fundul oceanului). Acum noi trebuie să aflăm care este impactul asupra mediului nostru.”

Un studio făcut la începutul lunii, cel mai cuprinzător din categoria sa până acum, a estimat că sunt 5 trilioane de bucăţi de plastic în oceanul planetar, cântărind aproape 269000 de tone. Dar autorii, care au colectat zeci de mii de bucăți de plastic şi mai apoi au extrapolat cât de multe s-ar fi găsit în întreaga lume, au avertizat că suma colectată de ei era de doar 0,1% din producția anuală de plastic la nivel global.

Noua lucrare de prelevare a probelor de sedimente din adâncime, publicată în revista Royal Society Open Science, a găsit bucăţi de plastic, care au avut de obicei de 2-3 mm în lungime și mai mici de 0,1 mm în diametru. “Răspândirea microfibrelor de plastic în toate probele de sedimente și pe toate coloniile de corali examinate sugerează că acest contaminant este omniprezent în adâncimea măriilor.Mai mult decât atât, marea varietate de tipuri de polimeri detectate arată că acumularea și depunerea de microfibre la adâncime este complexă și că ele apar dintr-o varietate de surse interne și industriale “, declară studiul.


Woodall a adaugat: “Aproape orice este o sursă potențială pentru ceea ce am găsit. Uitaţi-vă doar în jurul mediului nostru, calculatoarele noastre au plastic, pungi noastre au, ceştile noastre au. Toate aceste lucruri pot ajunge în ocean, astfel încât nu este posibil să identificam o sursă particulară.

Abundenţa de plastic la astfel de adâncimi are ramificaţii potențial negative pentru viața marină, deși studiul spune că este nevoie de mai multă cercetare. “Sunt cunoscute o serie de organisme care ingeră microplasticul, și există o preocupare că aceasta ar putea duce la daune fizice și / sau toxicologice”, avertizează autorii.

Articol tradus: The Guardian

Imagine Articol

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *