Cat cumperi, cat arunci?

Daca facem referire doar la datele care exista la momentul actual vom vedea ca la nivel mondial se arunca peste jumatate din mancarea cumparata (in gospodarii, la comercianti si diversele servicii care ofera mancare, restaurant etc) in timp ce in lume sunt peste un miliard de oameni malnutriti. Cu siguranta fiecare dintre noi arunca mancare, mai mult sau mai putin. Fiecare din noi isi aduce aportul la distrugerea planetei prin risipirea de mancare sau prin nereciclare, aruncarea obiectelor in locuri nepermise etc.

In acest articol ne vom opri la cat de multa mancare cumparam si cat am putea folosi in mod constient din ceea ce cumparam.

In ultimul timp lumea a devenit din ce in ce mai sensibila la problema sustinerii mediului. Recent vine in atentia noastra o tendinta subtila din comunitatile care au ales un mod mai verde de a trai: reducerea risipei mancarii. 

Imensa cantitate de mancare care ajunge la cosul de gunoi fie ca nu a fost gatita, consumata sau cumparata in exces si apoi a expirat, este o problema semnificativa in comunitatile mari asa cum sunt orasele.

Pentru a reduce risipa din casele dumneavoastra, va vom da cateva sfaturi pentru a va face viata mai usoara, pentru a va imbunatati consumul si pentru a micsora lista de cumparaturi.

 

  •  Fa o lista de cumparaturi si nu cumpara altceva

Inainte de a merge la cumparaturi scrieti ceea ce doriti sa cumparati si faceti lista in asa fel incat sa fie in functie de prioritatea consumarii. Nu cumparati alimente care se vor strica repede daca nu sunteti siguri ca le veti manca la timp. Ramai la ceea ce ai pe lista si nu cheltui pe altceva.

  •  Gateste responsabil

Fa atata mancare cat sa ajunga oamenilor care o vor manca. Nu tine mancare in frigider daca nu e mancata in urmatoarele 48 de ore ori va ajunge in cosul de gunoi.

  • Fii atent la ce comanzi

Cand esti flamand si comanzi mancare, tendinta este sa comanzi mai mult decat poti manca. Mancarea deja facuta nu poate fi refolosita si va ajunge la cosul de gunoi.

  •  Mancare cumparata si apoi cumperi alimente noi

Cand cumperi mancare noua pune-o in spatele celor vechi in frigider, asa incat nu va trebui sa arunci mancarea pe care ai uitat-o in frigider.

  •   Ai grija la termenul de expirare

Nu cumpara mancare care este la reducere daca nu stii ca o vei manca rapid. De multe ori o vei lasa sa expire in frigider si o vei arunca mai apoi.

  •  Fii sigur ca nu mai poti folosi mancarea inainte de a o arunca

Din fructele moi poti face o tarta sau un suc de fructe. Legumele vestejite inca pot fi hidratante si le poti folosi la o supa sau la un alt fel de mancare.

  •  Consuma ceea ce ti-a ramas, in ziua urmatoare

Pastele fierte pot fi folosite in budinca de paste, porumbul il poti folosi intr-o salata. Nu arunca inainte de a fi sigur ca nu le mai poti folosi. Cauta retete si vei fi uimit cum poti sa combini alimentele.

  •  Congelatorul ti-e prieten

Ceea ce poate fi bun de mancat dar in pericol de a se strica poate merge la congelator daca stii ca nu-l poti manca. Poti sa folosesti coca de la prajituri ori fructe sa faci un tort.

 

Articol realizat de: Lavinia Ciurez

Surse articol: sursa 1, sursa 2, sursa 3

Sursa foto

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *