Apel pentru economie circulară din partea a peste 30 de ONG-uri din Romania

dreamstime_m_2780864
Peste 30 de de organizații non-guvernamentale și grupuri de acțiune, din Romania si diasporă, au solicitat azi europarlamentarilor romani să sustină raportul “Eficiența Resurselor: Tranziția către Economia Circulară (Resource Efficiency: Moving Towards a Circular Economy)[1] elaborat de Sirpa Pietikäinen, Group of the European People’s Party (Christian Democrats), care va fi votat maine, 8 iulie, in plenul Parlamentului European.

Europarlamentarii au fost informați cu privire la oportunitatea majoră si relevanța economiei circulare in reala tranzitie spre sustenabilitate si implicit spre reducerea dependenței față de exploatarea resurselor minerale si energetice neregenerabile, cu impact nefast asupra mediului inconjurator, a sănătății umane și a economiei.

O cercetare recentă pregatită pentru Comisia Europeană sugerează că tranziția spre o economie eficientă a resurselor ar putea crea până la două milioane de locuri de muncă suplimentare în UE, 600 de miliarde de Euro in economii nete pentru cetățenii și întreprinderile din UE, precum și o reducere anuală a emisiilor de gaze cu efect de seră de 2 % până la 4%. [2]. Acest raport a fost susținut de toate grupurile politice în comisia ENVI, din17 iunie, și a primit sprijin ferm din partea comisiilor de muncă și industrie.

Raportul “Eficiența Resurselor: Tranziția catre Economia Circulară” promovează o viziune economică și ecologică pozitivă pentru Europa și detaliază măsuri concrete pentru a crea condițiile-cadru pentru o tranziție către o economie eficientă a resurselor. Acesta solicită consolidarea unor obiective concrete, la nivel european, cu privire la eficiența resurselor, pentru proiectarea ecologică – ecodesign și responsabilitatea extinsă a producatorului și stimulente pentru repararea, reutilizarea și reciclarea materialelor/produselor. De asemenea, promoveaza achizitiile publice verzi, care reprezintă aproape 20% din PIB-ul UE. [3]

Acțiunea este susținută la nivel european de Federatia European Environmental Network (EEB), care direct si/sau prin intermediul organizațiilor membre a trimis apelul către toți membrii Parlamentului European.

Semanatarii acestui apel sunt: Asociatia ARIN, Asociatia Bankwatch Romania, Asociatia E-JUST, Asociatia ECOTECA, Asociația Ecologistă Floare de Colt, Asociatia D’Avent, Asociatia Euroarmonia, Asociatia pentru Consum Sustenabil, Asociatia Iubim Natura, Asociatia Neuer Weg, Asociația Mai Bine, Asociatia Mai Mult Verde, Asociatia Pro Mediu Timis, Asociatia Romania in Tranzitie, Asociația Start Focus, Aurora Community, Centrul pentru Resurse Civice, Centrul de Politici Publice – Ecopolis, Clubul de Cicloturism Napoca, Environmental and Social Change (ESC), Fundatia Terra mileniul lll, Grupul de Acţiune Local „Ruralis“, Grupul Informal de Acţiune Bistriţa – Tărpiu, Grupul Informal Giroc, Let’s Do It, Romania (Viitorul in Zori), Institutul de Cercetare in Permacultură, Institutul pentru Ecoinovare, Mişcarea „Terra Livre – free earth“, Reteaua Mining Watch Romania si Reteaua Zero Waste Romania.

[1] (2014/2208(INI) Resource efficiency: moving towards a circular economy)
[2] The opportunities to business of improving resource efficiency (2013), AMEC et al.
[3] The report by ENVI committee and opinions by Employment and Industry committees can be consulted here: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=REPORT&mode=XML&reference=A8-2015- 0215〈uage=EN

LINK Raport Economie Circulara

Credit foto: dreamstime.com

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

One thought on “Apel pentru economie circulară din partea a peste 30 de ONG-uri din Romania

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *