Ziua fără maşini a redus poluarea aerului cu până la 40% în Paris

Pe 27 septembrie a avut loc în Paris Ziua fără maşini. Astfel, principalele zone ale oraşului au fost inchise pentru accesul maşinilor, iar oamenii au circulat doar cu bicicletele, cu rolele şi pe jos. Scopul evenimentului a fost atragerea atenţiei asupra poluării aerului din marile oraşe.

Au fost închise pentru maşini nouă din cele zece arondismente ale oraşului, începând de la 11:00 până la 16:00, asa cum precizeaza “The Guardian“. Astfel, zone ca Champs Élysées, Bastille şi Turnul Eiffel au fost eliberate pentru câteva ore de traficul aglomerat şi de zgomotul claxoanelor.6000

Ziua fără maşini a dus la o scădere semnificativă a poluării fonice şi a aerului, fapt pentru care primarul plănuieşte să organizeze mai multe astfel de zile în capitala franceză. “Avem în vedere organizarea de zile fără maşini mai des… poate chiar o dată pe lună”, a scris pe Twitter Anne Hidalgo, primarul Parisului.

Airparif, o organizaţie care măsoară nivelul de poluare în oraşe, a înregistrat în acea zi în unele părţi din Paris o scădere de până la 40% a dioxidului de azot.

Oamenii au fost încântaţi de această zi în care şi-au lăsat maşinile acasă, aşa că şi-au împărtăşit experienţele şi pozele pe site-urile de socializare, cu hashtag-ul #ParisSansVoiture. Unii dintre ei au facut yoga in Place de Chatelet, altii au organizat picnicuri, iar cei pasionati de sport au incins o partida de fotbal chiar pe Champs Elysees,  asa cum a scris pe twitter Remy Buisine: “A game of football on the Champs Elysees. Unusual image and friendly spirit. Very nice. #parissansvoituress #psgwater.”
Autor: Florina Mirică

Surse articol: True Activist, The Guardian

Surse foto: Sursa 1, Sursa 2

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *