Primul mall din lume pentru bunuri reciclate și reparate se află în Suedia

Suedia găzduiește primul mall din lume care vinde numai mărfuri reciclate, reciclate și reparate. ReTuna Återbruksgalleria este la aproximativ 75 km vest de Stockholm, în orașul Eskilstuna.

ReTuna funcționează ca un depozit de reciclare, fiind și centru comercial, dar și centru de educație. Are 15 magazine, un restaurant și spații pentru conferințe. Mall-ul include magazine de vânzare cu amănuntul pentru decorațiuni interioare și mobilier, calculatoare și electronice reparate, articole de menaj, articole sportive și plante de grădină. Mai multe dintre aceste magazine funcționează, de asemenea, ca showroomuri “do-it-yourself”, unde clienții pot învăța cum să repare articolele de uz casnic sau să-și facă propriile lămpi.retuna-2016-04-09_0040

Mall-ul a fost construit ca urmare a unui parteneriat între guvernul municipal, organizațiile non-profit și întreprinderile locale. Coaliția de guvernământ social-democrat și coaliția Partidului Verde din Suedia au introdus reduceri fiscale pentru repararea tuturor produselor – de la biciclete la mașini de spălat – astfel încât nu va mai avea sens să se arunce articole vechi sau rupte și să se cumpere altele noi. Suedia a redus emisiile sale anuale de dioxid de carbon cu 23% din 1990 și deja își generează mai mult de jumătate din energia electrică din surse regenerabile.

Însă emisiile legate de consum au crescut destul de mult, astfel încât orice politică planificată ar trebui să fie legată de tendințele internaționale legate de reducerea consumului și a meșteșugurilor, cum ar fi “mișcarea producătorului” și economia partajată, ambele având mulți adepți în Suedia. Cu alte cuvinte, prevenirea fabricării de deșeuri reprezintă acum o prioritate majoră pentru Suedia, unde cantitatea deșeurilor de producție a crescut cu 60% între 1980 și 2005.

ReTuna este menită să servească acestui scop, dar întâmpină și provocări, chiar directorul general a recunoscut într-un interviu că unele magazine se luptă să obțină profit.

Retuna-Mall-Released

 

Cei 67.000 de locuitori ai orașului Eskilstuna par a fi din ce în ce mai deschiși ideii de a cumpăra bunuri reparate, ceea ce inspiră ReTuna să stabilească un obiectiv și mai mare: să poziționeze acest oraș ca o destinație globală care va arăta un model de viață durabilă și economie circulară. Centrul comercial, care este administrat de municipalitatea locală, a ajutat economia locală prin crearea a 50 de noi locuri de muncă în domeniul reparării și vânzării cu amănuntul și prin oferirea de locuri de desfășurare a activității pentru start-up-uri private și meșteșugari locali. Cel mai mare avantaj pentru comunitatea suedeză îl reprezintă modul în care centrul scutește administrația locală de cheltuielile de eliminare a bunurilor nedorite, transformând potențialul “deșeu” în profit.

Articol tradus și adaptat de pe: Wastelessfuture.ro

Surse foto: Sursa 1, Sursa 2, Sursa 3

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

One thought on “Primul mall din lume pentru bunuri reciclate și reparate se află în Suedia

  1. Chiar ma gandesc cu ar reactiona romanii daca ar avea parte de o idee de genul pusa in practica.Cred ca sunt targuri cu bunuri si obiecte prin tara. O idee care mie ce-l putin mi-ar starni interesul cu siguranta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *