Reciclarea hârtiei – de ce, cum şi unde?

imagesSuntem printe cei mai avizi utilizatori de tehnologie din Europa şi petrecem mult timp cu nasul în telefon sau în calculator. Mesaje, poze, aplicaţii şi implicit internet. Mai că uităm cum să scriem, ca să nu mai vorbim că era scrisorilor este demult apusă. Teoretic, cantitatea de hârtie folosită ar trebui să se reducă, însă în 2014 numai în Europa s-au consumat 77.1 milioane de tone, cu 0.9% mai mult decât în 2013, conform Confederaţiei Europene a Industriei de Hârtie! Se pare că am înlocuit peniţa cu imprimanta şi, cum e mult mai uşor să dai Ctlr+ P decât să scrii de mână, imprimăm tot ce ne vine la îndemână, nu contează dacă sunt două cuvinte pe pagină sau 500.

E adevărat, este mai comod aşa. Însă ce ne facem, că doar 31% din suprafaţa globului mai este acoperită de păduri, adică cu puţin peste 4 miliarde de hectare şi continuăm să tăiem peste 13 milioane de hectare de păduri pe an?

Nu ar fi deloc rău să fim puţin mai puţin egoişti şi un pic de responsabilitate în plus nu ar strica să ne asumăm.

Veti spune că în România infrastructura şi managementul colectării deşeurilor sunt foarte slab dezvoltate; aşa este! Mai avem mult la lucru la capitolul acesta şi chiar suntem sancţionaţi pentru acest minus. Însă avem ca termen limită până în 2020 să reciclăm cel puţin 50% din cantitatea de deşeuri realizată, aşa că trebuie să ne obişnuim să nu mai aruncăm totul la groapa de gunoi.

Un prim pas: reciclarea hârtiei. Foile imprimate, caietele vechi sau orice alt ambalaj de hârtie sau carton necontaminat de ulei sau alte resturi de mâncare, pot fi strânse separat şi duse la unul dintre centrele de colectare din ţară. Iată mai jos o listă cu cele mai importante dintre ele:

colectaredeseuri.ro vă oferă o hartă interactivă cu toate centrele de colectare deşeuri din ţară, fiecare cu date de contact actualizate;

depozitmaculatura.ro este situat în Bucureşti şi primeşte orice tip de hârtie sau carton. Vă plătesc fiecare kilogram cu câte 0.20 lei şi dacă aveţi o cantitate mai mare de 500 kg, oferă şi transportul gratuit;

stopco2.ro, reciclare-deşeuri.ro, colecteazaselectiv.ro sunt doar câteva dintre proiectele care apar în urma unei simple căutări pe Google.

Aşadar, puteţi colecta acasă şi la birou în trei paşi simpli:

  1. Căutaţi pe Google sau folosiţi unul dintre site-urile de mai sus şi localizaţi cel mai apropiat centru de colectare;
  2. Contactaţi întreprinderea respectivă şi cereţi mai multe detalii legate de tipurile de hârtie/carton acceptate;*
  3. Faceţi loc în debaraua dvs sau păstraţi un coş special pentru hârtie…şi începeţi să colectați!

*Este important să ştiţi dinainte condiţiile impuse de centrul de colectare, fiindcă în funcţie de sistemul folosit de fiecare întreprindere, unele tipuri de hârtie sau ambalaj nu pot fi reciclate. Printre tipurile de hârtie care nu se pot recicla, se numără: hârtia cerată, pungile din hârtie impermeabilă, hârtia deteriorată prin putrezire și hârtia murdărită de mâncare.

Nu este recomandat să mergeţi pe gândirea că “dacă nu e reciclabilă atunci o aruncă ei”. Dacă lăsaţi acest lucru pe seama colectorului, acesta va pierde foarte mult timp pe re-selectarea deşeurilor, ar putea îngreuna şi contamina întregul proces de reciclare, cantitatea de celuloză obţinută va fi de o calitate scăzută şi cheltuielile companiei vor creşte. Deci, dacă tot facem un lucru, să îl facem bine şi cu răspundere de la început. Hârtia poate fi reciclată de 5-7 ori şi cu cât aceasta este mai contaminată de diverşi aditivi, cu atât numărul de reciclări scade.process-of-paper-recycling

 

 

 

 

 

 

 

 

ONG-urile, instituţiile şi autorităţile statului încearcă să eficientizeze cât mai mult întregul sistem de gestionare al deşeurilor, dar fără ajutorul dvs. şi al simţului civic, toate aceste eforturi sunt în van!

Ca notă de încheiere optimistă, vedeţi cât poate salva o tonă de hârtie reciclată (www.usi.edu):

  • 17 copaci
  • 1436 l de benzină
  • 780 l de apă
  • 4000 kW de energie, aproximativ cât consumă o locuinţa medie, timp de 6 luni.

Spor la colectare!

Articolul face parte din seria “Let`s Recycle!”, create cu scopul de a educa românii să colecteze mai mult și mai bine :)

Autor: Larisa Fulga

Surse articol: The Guardian, usi.edu, Earth911, The Huffington Post, The Confederation of  European Paper Industries, European Commission.

Surse foto: Sursă 1, Sursă 2

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

2 thoughts on “Reciclarea hârtiei – de ce, cum şi unde?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *