“Let’s Do It, Danube!”: am înţeles că trebuie să-mi schimb comportamentul şi să devin o persoană responsabilă!

Concursul “Let’s Do It, Danube!” 2016 a ajuns la final, iar marele premiu, un laborator de informatică a ajuns la Colegiul Economic “Delta Dunării” din Tulcea. Elevii de acolo se bucură acum de 30 de calculatoare noi, alături de licențele necesare și mobilierul adecvat. Proiectul este realizat cu sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Kaufland România.

Iată o imagine cu sala de clasă înainte și după ce a fost transformată în laborator de informatică. PicMonkey Collage

Elevii Colegiului Economic “Delta Dunării” s-au implicat în toate etapele proiectului “Let’s Do It, Danube!”.  La training-urile eco au participat 332 de părinți și 433 de elevi din totalul de 820 înmatriculați. Aceștia au reușit să colecteze în total 4 tone de deșeuri, dintre care 53 de kilograme de baterii, cea mai mare cantitate colectată în proiect și 1232 de kilograme de deșeuri electrice și electronice. De asemenea, au avut 78 de lucrări in cadrul secțiunii “O comunitate sustenabilă”, prin care echipe de 3-4 elevi au identificat problemele de mediu din comunitate, propunând și soluții sustenabile pentru rezolvarea acestora.

În acest an şcolar am  participat la proiectul ‘’Let’s Do It, Danube!’’ şi am fost impresionată de munca depusă de colegii mei şi  de cadrele didactice implicate. La începutul proiectului nu ştiam multe lucruri despre ecologie, dar, participând la aceste activităţi, am înţeles ce înseamnă cu adevarat să ai grijă de mediul înconjurator, am înţeles că trebuie să-mi schimb comportamentul şi să devin o persoană responsabilă. O importanţă deosebită a avut-o sesiunea de educație ecologică, în cadrul căreia ne-au fost prezentate consecinţele si urmările poluării într-un mod haios si atractiv de  către voluntarii de la Asociaţia „Mâini Întinse”, Tulcea. 

Am participat  şi la concursul de eseuri  “O comunitate sustenabilă’’, care m-a determinat să scot urâtul din frumos şi să prezint în cadrul unui eseu realizat împreună cu alte două colege un loc în care era evident că nu avem încă un comportament corespunzător faţă de mediu. A fost activitatea mea preferată din cadrul proiectului ‘’Let’s Do It, Danube!’’, deoarece am devenit pe moment un mic explorator, o persoană care participă, un om căruia îi pasă de generaţiile viitoare. Nu pot să uit de cea mai importantă activitate desfaşurată în cadrul proiectului: „Colectarea deşeurilor”, realizată la nivel de liceu. Am fost plăcut surprinsă să văd atât de mulţi oameni unindu-se cu scopul de a ajuta la conservarea mediului. A fost un proiect interesant cu activităţi frumoase care m-au atras. Îi felicit pe toţi cei care au participat la acest proiect şi mă bucur că unitatea noastră ne-a adus marele premiu, un laborator de informatică”, ne-a povestit Andreea Ciobanu, elevă în clasa a X-a la Colegiul Economic “Delta Dunarii”.

o prima ora la Info....

Considerăm că cel mai bine pentru ‘’Let’s Do It, Danube!’’  s-ar potrivi următorul motto: Dacă dorim să continuăm a trăi pe această planetă, este nevoie de o schimbare de atitudine – Albert Einstein. Adevărata educaţie ecologică îşi va atinge scopul numai atunci când elevii, cetăţenii de mâine,  vor fi convinşi de necesitatea ocrotirii naturii şi vor deveni factori activi în acţiunea de conciliere a omului cu natura. Conştientizând frumuseţea mediului local, promovând pitorescul zonei în care locuiesc, zona Dunării, elevii au înţeles utilitatea acţiunilor ecologice.

Proiectul a oferit  posibilitatea de a desfăşura activităţi de educaţie ecologică prin care să cultivăm interesul şi dragostea elevilor noştri pentru lumea înconjurătoare, pentru protejarea mediului. Totodată a urmărit responsabilizarea elevilor, conturarea deprinderilor şi a atitudinilor de a preţui şi respecta mediul prin comportamente civilizate, dar şi sensibilizarea cetăţenilor privind importanţa mediului înconjurător. Proiectul ne-a ajutat să  identificăm problema comunităţii noastre, din nevoia de a schimba ceva ce este evident şi de a încerca să tragem un semnal de alarmă către cei care aruncă deşeuri, că au şi o alternativă: reciclarea. Trebuie să devenim consumatori profesionişti! 

Implicarea elevilor în viaţa comunităţii prin activităţile ecologice derulate în cadrul proiectului a urmărit formarea  unui comportament ecoprotectiv, care cu siguranţă va folosi în definitivarea personalităţii şi conştiinţei viitorilor cetăţeni astfel încât să poată desfăşura activităţi sustenabile şi durabile. Însă marele premiu a fost altul. Proiectul a oferit şcolii şi elevilor avantaje şi beneficii de ordin intelectual, educativ, moral, afectiv şi practic, beneficii care se vor reflecta ulterior asupra atitudinii comunităţii locale. Mulţumim organizatorilor și felicităm toate unităţile şcolare implicate în proiect!, a declarat Lungu Mihaela, profesoară coordonatoare de proiect de la Colegiul Economic”Delta Dunării”.

Celelalte școli foarte implicate, care au câștigat premii sunt:

Premiul II a fost câștigat de Liceul “Ștefan Diaconescu” din Potcoava, Olt, care au primit o tablă interactivă, un videoproiector și un laptop, iar premiul III, un echipament multifunctional, a ajuns la Școala Gimnazială “Aurel Vlaicu” din Fetești, Ialomița.

De asemenea, a existat și o categorie dedicată unitatilor de invățământ în funcție de ciclul de proveniență, cu premii în valoare totală de 3.000 euro/ciclu de învățământ.

  • În categoria școlilor cu clasele 0-IV au câștigat: locul I Școala Gimnazială “Petru Rareș” din Frumușița, Galați, locul II Școala Gimnazială Nr. 1 din Videle, Teleorman și Locul III Școala Gimnazială Oboga din Olt.
  • În categoria școlilor cu clasele V-VIII au fost următorii câștigători: locul I Școala Gimnazială Nr. 14 din Drobeta-Turnu Severin, locul II Școala Gimnazială “Gheorghe Munteanu” din Galați, iar pe locul III este Școala Gimnazială “Mihai Viteazul” din Călărași.
  • Școlile cu clasele V-XII au avut și ele trei câștigătoare: locul I Liceul “Matei Basarab”din Mănăstirea, Călărași, locul II Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Tulcea și locul III Colegiul Național “Kemal Ataturk” din Medgidia, Constanța.
  • În categoria școlilor cu clasele IX-XII au câștigat: locul I Liceul Pedagogic „Mircea Scarlat” din Alexandria, Teleorman, locul II Colegiul „Brad Segal” din Tulcea și locul III Colegiul Comercial “Carol I” din Constanța.

Campania de educare ecologică în școlile din județele dunărene a implicat 17.245 de elevi și părinți. Aceasta a inclus ateliere de reutilizare creativă a deșeurilor pentru copiii din clasele 0-IV, training-uri interactive pentru cei din clasele V-XII și pentru părinți. În cadrul concursului de colectare selectivă au fost strânse 34.506 kg deșeuri, care au ajuns către centrele de reciclare și un concurs de eseuri având tema “O comunitate sustenabilă”, unde au participat 204 elevi.

“Let’s Do It, Danube!” a fost realizat de echipa “Let`s Do It, Romania!”,  în parteneriat cu Fundația “Mâini Întinse” (Tulcea), Asociația de Turism Ecologic “Camena” (Mehedinți), Asociația “Cuvioasa Parascheva” (Ialomița), Asociația de Economie Socială a Tinerilor (Teleorman), Fundația Activity (Caraș-Severin), Asociația “Dunărea de Jos”(Călărași), Asociația Națională de Dezvoltare Continuă a Tineretului din România (Dolj).

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *