Legendele Dunării: Istoria Cetății Medievale a Severinului

Cetatea Severinului este una dintre cele mai importante fortificații de zid de la Sud de Carpați. A fost ridicată cu scop de apărare în secolul XIII. Astăzi, cetatea este renovată și reprezintă cel mai important obiectiv turistic al municipiului Drobeta-Turnu Severin.

Cetatea-fortăreață, rol important în istoria Țării Românești

Cetatea de pe malul Dunării a fost construită la granița dintre catolicism și ortodoxie. De aceea, a fost de la început implicată în dispute militare și religioase între maghiari, bulgari și voievozi munteni.

În anul 1233, regele maghiar Andrei al II-lea transformă fortăreața în cetate. În 1272, voievodul Litovoi va refuza vasalitatea față de regele maghiar și va muri apărând cetatea. Apoi fortificația a fost cucerită în anii 1290-1291 de domnitorii Țării Românești. „Nu se știe foarte precis care sunt cauzele acestei preluări, însă majoritatea istoricilor au subliniat faptul că preluarea aceasta a fost făcută ca urmare a campaniei tătarilor pe Dunăre. Rezultatul campaniei a fost dispersarea dominației maghiarilor din această zonă a Severinului“, a spus pentru Gazeta de Sud Marin Iulian Neagoe, muzeograf în cadrul Muzeului Regiunii Porțile de Fier.

În 1406, Mircea cel Bătrân va fi Ban al Severinului și va semna cu regele maghiar de atunci un tratat de alianță antiotomană. Ca urmare a conflictului cu otomanii, cetatea a fost distrusă în 1524, după un atac al turcilor conduși de Suleyman Magnificul. Astfel, din cetatea Severinului a mai rămas în picioare doar un turn.

DSC_0013-1024x678

Planul cetății avea să fie reconstituit în 1936 de profesorul Alexandru Barcăcilă, care făcea săpături arheologice în incinta ruinelor. Astfel, profesorul a reușit să recupereze un bogat material arheologic, compus din drugi, fier, aramă, ghiulele de piatră, țeava unui tun de bronz ș.a. Cetatea avea forma dreptunghiulară, iar zidurile groase de 2-4 metri erau construite din pietre de râu și mortar. În zona cetății s-au descoperit o biserică gotică, mai multe morminte, o fântână, un cuptor-vatră pentru topirea fierului, o biserică ortodoxă și una catolică.

Reabilitarea Cetății Severinului

Primăria municipiului Drobeta Turnu Severin a reușit să reabiliteze Cetatea Severinului între anii 2009-2015, printr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. La scurt timp după începerea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a Cetăţii Severinului s-au descoperit 159 de monede care circulau pe piaţă în secolul al XVI-lea.

DSC_00061-1024x678

Acest articol face parte din seria “Legendele Dunării”, scrise cu scopul de a promova importanța Dunării pentru România și campania Let’s Do It, Danube!. Proiectul este sustinut de Kaufland Romania.

Autor: Florina Mirică

Surse articol: Adevărul.ro, Agerpres.ro, Gazeta de Sud, Informația de Severin

Surse foto: Sursa 1, Sursa 2, Sursa 3

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *